Skip to main content
6 minuters lästid (1260 ord)

Vår 5-i-topplista på husbilsplatser

7 campingar/ställplatser kvalade in på vår 5-i-topp-lista

Kollar vi vår övernattningsstatistik för 2020 så utkristalliserar sig sju platser som får dela på 5-i-topp-listan. Att det blivit just dessa har lite olika skäl som vi kommer att berätta mer om här. Men väderaspekten påverkar självklart. Vi väljer ju att åka till den plats som har bäst väderprognos.

I år har vi tagit mer hänsyn till rekommendationerna att hålla sig inom, eller nära, sin region. Men sedan är det ju också så att vi inte vill köra så långt efter arbetsveckans slut. Den största gemensamma nämnaren för var vi landar in är närheten till havet, men vi har även en skogsbubblare på listan. Det här är de ställen som vi gärna återvänder till, framför allt under lågsäsong så vi slipper att trängas. Alla platser på vår lista har vi skrivit om här på sajten om du vill veta mer. Skriv bara in namnet i sök-rutan.

1. Första plats - Bua hamn i Varbergs kommun
Här var vi hela 13 gånger under året. Varför då? Ställplatsen i sig är inte världens roligaste men vid viss väderlek är det bekvämt att stå på asfalt. Servicebyggnaden med toaletter är oftast välskött. Det finns alltid tillgång till handsprit. Har du tur så får du plats på gräddhyllan närmast vattnet. 

Men bäst av allt är havet, fyren och den steniga kusten. Det är verkligen fint. Vad som också är bra är att du har ett litet köpcentrum med livsmedel, apotek, konditori och pizzeria på promenadavstånd. Fiskhuset i Bua ligger nära ställplatsen och där kan du köpa havets delikatesser. Sommartid finns även en enklare restaurang i hamnen. Priset för ställplatsen ligger på 180 kronor natten inklusive el (2020). Bua hamn är oerhört populärt så under högsäsong är det nästan omöjligt att få plats.

2. Andraplatsen delas mellan Persköp och Båstad Camping
Ställplatsen i Persköp utanför Örkelljunga är en välskött och välordnad liten ställplats "mitt ute i ingenting". Det enda du kan göra är att promenera i skogen, eller runt den lilla sjön och framför allt njuta av naturen och lugnet. Sådant uppskattar vi så det blev hela sex besök under året.

Vad vi också uppskattar är Yngve, denna klippa som ofta finns på plats. Alltid redo för en pratstund eller att hjälpa till med något. Här pratar vi värdskap på toppnivå. I området finns både en grillstuga och en badbrygga som kan användas av gästerna. Istället för vanlig utomhusbelysning har man valt att lysa upp träd på ett effektfullt sätt. Priset ligger på 180 kronor natten inklusive el (2020).

Välskötta Båstad camping och ställplats besökte vi vid sex tillfällen. Servicehusen är bra och det finns en liten servicebutik i receptionen och en restaurang precis bredvid. På campingen finns också en ny lekplats och äventyrsgolfbana. Havet ligger ett par kilometer bort, men det är bara nyttigt att promenera.

Helst står vi på ställplatserna som finns inne på campingområdet. Det är trevligare miljö än vid de ställplatser som ligger utanför bommen. Ägarna och personalen är verkligen serviceinriktade och måna om att skapa en bra vistelse. Priset för övernattning inklusive el är 220 kronor.

3. Tredjeplatsen delas av Skallkroken och Apelviken
Skallkrokens ställplats i Haverdal i Halmstads kommun är en liten pärla. Vi lyckades dock bara få plats vid fyra tillfällen. Kombinationen av få platser och stor populäritet gör att det snabbt blir fullt. Eftersom vi fortfarande jobbar drar vi då det kortare strået. 

Det här är den absolut finaste ställplatsen om du gillar havsutsikt. Här har vi njutit av många magiska solnedgångar. Att du dessutom har tillgång till ett fantastiskt naturreservat och utsiktsplatsen Skallen gör att vi ger platsen 5 av 5 möjliga i betyg. Servicebyggnaden är välskött och dygnspriset inklusive el är överkomligt, 200 kronor per natt (2020).

På Apelvikens camping i Varbergs kommun har vi kunnat stå till rimligt pris under lågsäsong.
Vi har testat några olika platser på området men helst vill vi ju stå så att vi ser havet. Själva campingområdet i sig lockar oss inte direkt, men det är fina och välstädade servicehus. Och orkar du inte laga mat är det praktiskt att kunna hämta mat på restaurang Solviken.

Det absolut bästa med Apelviken är omgivningarna. De välordnade promenadstråken utmed havskusten gör området lättillgängligt för alla. En omväxlande och spännande natur lockar till fotografering. Dessutom tar det inte lång tid att promenera in till Varbergs city om du vill få lite stadskänsla och studera den fantastiska fästningen.

4. Fjärdeplatsen får Råå, Helsingborg
I år seglade alltså fiskeläget Råå upp på fjärdeplatsen i och med att vi var där tre gånger sammanlagt. Vi har stått på First Camp varje gång, i och med att vi har nyttjat lågsäsongserbjudanden så har det varit prisvärt. Det som gör att vi har fastnat för Råå är den fina strandpromenaden som leder dig fram till det trevliga hamnområdet där det fortfarande finns en hel del fiskebåtar. Fyren ute på piren nyinvigdes i oktober i år och är ett karaktärsfullt landmärke. På Råå finns också många charmiga gamla hus som ger området en aura av svunnen tid. Vill du handla så finns det småbutiker i centrum och ett flertal restauranger. På promenadavstånd hittar du även stora livsmedelsbutiker och systembolag.

5. På femte plats kommer Sibbarp, Malmö
Vi gillar First Camp Sibbarp, men 2020 blev det bara två besök. Vi använder oss av lågsäsongserbjudanden vilket gör att det blir prisvärt. Servicehusen är fräscha och campingområdet känns "ombonat" tack vare avgränsningar av stora oxelbestånd. Det finns en servicebutik i anslutning till receptionen. 
Åter igen är det omgivningen som drar i första hand. I anslutning till campingen finns ett enormt grönområde med stora härliga gräsytor. Det växer fullt med oxlar, och dessa träd är förtrollande. Du har havet intill, och Öresundsbron. På andra sidan ser du Köpenhamn. Sibbarp är ett härligt rekrationsområde!

Alla platser vi har räknat upp återvänder vi gärna till
Men självklart spelar priset roll. För även om det är bekvämt med tillgång till el och toa så vill vi inte betala hur mycket som helst, helst inte mer än cirka 200 kronor per dygn. Vad som också är viktigt i pandemitider vid val av camping/ställplats är tillgång till handsprit och god hygien i servicehusen. 

Observera att det här är vår egen lista som enbart bygger på vår övernattningsstatistik och de preferenser som vi har angivit i texten.

Bua hamns ställplats.
Blommande oxlar i Sibbarp.
Apelviken.
First camp Råå.
Persköps ställplats
First camp Råå.
Fyren i Bua
Stranden utanför Båstad.
Solviken, Apelviken.
Båstad camping, ställplats.
Skallkroken.
Båstad camping.
Råå.
Apelvikens camping.
Persköps ställplats.
First camp Sibbarp.
Sibbarp. Öresundsbron.
Råå.
Fyren på piren på Råå.
Persköps ställplats.
Skallkroken.
Idag är vi i Skallkroken
Idag är vi på Apelvikens camping