Skip to main content
4 minuters lästid (791 ord)

5 highlights i Sverige 2021

Våra 5-i-topp bland Sveriges besöksmål 2021 

Våra highlights bland Sveriges besöksmål 2021 sträcker sig från norr till söder. Åter igen var det en tuff gallring för att vaska fram endast fem guldkorn. Vi lär nog därför återkomma med inlägg längre fram om de platser som inte platsade på listan just denna gång.

Året innan körde vi Vildmarksvägen, nu var vi nyfikna på nya norrländska äventyr. Sedan har vi ju en svaghet för nationalparker och skulpturkonst - allra helst utomhus. Så 5-i-topp-listan när det gäller årets upplevelser blev en mix av detta. Kanske inspirerar det dig att upptäcka mer av vårt vackra Sverige.

Norr - Björkliden
Vi hade som mål att åtminstone en gång under semestern göra en dagsvandring i den svenska fjällvärlden. Det blev en helt magisk upplevelse av Björkliden. De svenska lågmälda fjällen, de vidsträckta vyerna, fjällbäckarna, fjällsjöarna, forsar och vattenfall - så vackert! Och att dricka vatten från en fjällbäck - ingenting i dryckesväg smakar godare. Fick vi välja mellan vin eller det vattnet blir valet enkelt - fjällvattnet så klart! Här bjuder vi på bilder, film och text från vår underbara dag på Björkliden.

Norr - Abisko nationalpark
På vår Norrlandsturné besökte vi i en av Sveriges mest kända nationalparker - Abisko. Naturen du möter är fantastisk, allting verkar blomma samtidigt. Mattor av Linneor bredde ut sig. Det är som att hamna i ett magiskt sagoland. Du kan välja att vandra långt eller kort. Vi valde den korta vägen den här gången. Huvudmålet var kanjonen där Abiskojåkka, även kallad Abiskoeatnu, forsar fram. Mäktigt är bara förnamnet. Vill du veta mer? Kolla in våra bilder, film och text från besöket i Abisko.

Norr - Kukkolaforsen
Vi kliver in (eller säger man ut?) i ett utomhusmuseum signerat 1800-tal. Det är faluröda hus med vita knutar, susande björkar och den mäktiga brusande forsen Här finns ett fantastiskt stycke svensk kulturhistoria, med finska inslag, som verkligen fångade oss. I Kokkulaforsen har det faktiskt fångats sik och lax ända sedan medeltiden. Det är något speciellt med vatten i rörelse. Hur det glittrar, väller fram, rundar eller rusar över stenar. Och så det där ljudet som manar till lugn, eller inger respekt om det är illväder. Mer text, bilder och film om Kukkolaforsten har vi samlat här.

Mellan - Skulpturparken Pilane
Vi trodde att konsten var huvudsaken när vi besökte skulpturparken Pilane på Tjörn. För konsten är spektakulär, extraordinär och spännande - allt är installerat och exponerat i en makalöst vacker natur. En natur som definitivt inte har någon biroll. På de högsta punkterna har du en sagolik utsikt över nejden. Du ser böljande lövskogar, ängar hav och berg. Och kronan på verket på denna plats är Anna - Pilanes mest fotograferade konstverk. Den gigantiska statyn porträtterar ett kvinnoansikte som har hela himlen som bakgrund. Anna är den eviga drottningen i skulpturparken. Kikar du in på den här länken får du mer text, bilder och film om Pilane.

Söder - Söderåsens nationalpark
Söderåsen är en av de största sammanhängande naturskyddade ädellövskogarna i Nordeuropa. Det var vårt första besök i nationalparken, och det lär inte bli det sista. Helst skulle vi vilja uppleva de olika årstidernas karaktär. Trots att vi var här i mars var naturen helt underbar. Först vi vandrade till den lilla runda Odensjön i Nackarpsdalen. Sedan tog vi oss utmed Skärån upp till den omtalade Kopparhatten. Utsikten över den 90 meter djupa Skäralidsdalen är förtrollande. Dagens sista utflykt var den utmanande vandringen upp till det berömda Hjortsprånget. Åter igen hade vi en fantastisk utsikt över dalen. Undrar hur man upplever det när det är löv på träden? Det får vi nog lov att undersöka. Vill du läsa mer, titta på fler bilder och filmer så har vi länkat respektive plats i texten ovan.

Ja, det här var våra 5 high lights i Sverige under 2021. Allt bygger på våra egna personliga upplevelser. Hoppas du kan skapa dina egna. 

Björkliden
Abisko
Pilane, Tjörn
Söderåsen
Björkliden
Abisko
Kukkolaforsen
Söderåsen
Björkliden
Pilane, Tjörn
Kukkolaforsen
Söderåsen
Abisko
Pilane, Tjörn
Kukkolaforsen
Idag är vi i Bua
Idag är vi på Evedals camping