Skip to main content
6 minuters lästid (1225 ord)

Vår 5-i-topp-lista på husbilsplatser 2022

8 campingar/ställplatser kvalade in på vår 5-i-topp-lista 2022

Vi har sammanställt vår övernattningsstatistik med husbilen för 2022 och har ett resultat. Alla platserna ligger inom cirka en timmes körtid från Halmstad. Utom en uppstickare! Varför det blivit så ska vi berätta.

Vi är ute med vår husbil året runt. På somrarna blir det hela semestern och resten av året så susar vi iväg på helger och ledigheter. Lågsäsong gillar vi. Det är å ena sidan bra för då är det ingen trängsel, men å andra sidan är det inte många som har öppet. Därmed begränsas valmöjligheterna. Av dem som har kommit med på vår 5-i-topplista har alla utom 2 öppet året runt.

Korta körsträckor är bra eftersom vi båda jobbar heltid . Då orkar vi inte alltid köra långt utan det får bli inom ett rimligt avstånd. Sedan ska vi erkänna att höga bränslepriser och övernattningspriserna också har påverkat våra val. Sist men inte minst får vi inte glömma väderfaktorn, vi åker självklart dit där prognoserna visar på bäst väderutsikter. Det behöver inte alltid vara sol, uppehåll räcker också gott.

I år har vi sovit i husbilen i sammanlagt 146 nätter. Det är hela 40 procent av ett år!!! 


5-i-topp-listan som delas av 8 anläggningar - utifrån antal övernattningar. 

  1. Destination Apelviken - 17 nätter
  2. Bua hamn - 14 nätter
  3. Skallkroken och Persköp - 11 nätter vardera
  4. Båstad - 7 nätter
  5. Råå, Ekerum och Värnäs - 4 nätter vardera

1:A PLATS - DESTINATION APELVIKEN (CAMPING OCH STÄLLPLATS)
Har öppet hela året. Restaurang Solviken är öppen året runt. Servicehusen är trevliga och välskötta. Under säsong finns ytterligare en restaurang och en livsmedelsaffär på området. Om du har Acsi så blir det hyfsat prisvärt att stå här. Själva campingområdet är kanske inte det roligaste, men det är inte därför vi väljer Apelviken. Det som lockar oss är den fantastiska naturen utmed strandpromenaden. Vi har dessutom fastnat för Varberg som stad. Den är väldigt trevlig och vi brukar ofta promenera in dit och belöna oss med en bit mat på restaurang innan vi återvänder till husbilen. Vill du läsa vad vi skrivit om Apelviken så kolla här.

2:A PLATS - BUA HAMN (STÄLLPLATS) 

Har öppet året runt. Du står på asfalt vilket är bra när det är sörjigt väder. Det är bra pris på ställplatsen. Servicehuset är bra och oftast rent och fint, men vi har tyvärr upplevt att det har börjat slarvas lite. Hoppas det bara är tillfälligt. Sommartid är här alltid knökfullt på ställplatsen, och det finns en liten restaurang i hamnen. I närheten ligger Fiskhuset där du kan köpa havets läckerheter, och på promenadavstånd finns ett litet centrum med pizzeria, konditori, apotek och livsmedelsbutik. Men det som är viktigast för oss i Bua är Krogsta fyr. Dit går vi alltid för att njuta av havet och de böljande klipporna. Här kan du läsa allt vi har skrivit om Bua.

3:E PLATS - DELAS AV SKALLKROKEN OCH PERSKÖP

Bägge ställplatserna har öppet året runt och sköts om på ett bra sätt.

Skallkroken är en småbåtshamn och har bara 10 ställplatser som måste förbokas. Det gör du enkelt via deras webb. Platserna är eftertraktade så det gäller att vara på hugget. Det är hyfsat prisvärt. Servicehuset är välskött och de håller på att bygga ytterligare ett. Vi älskar att kunna stå med husbilens nos mot havet så att vi kan njuta av alla skiftningar. En annan sak som vi också uppskattar oerhört är att platsen bjuder på en väldigt varierad natur på en komprimerad yta. Här har du havet, stranden, klippor, vindpinad blandskog och utsikten från Skallen. Här finns alla våra inlägg om Skallkroken.

Persköp är en prisvärd och naturskön ställplats som ligger "mitt ute i ingenting". Något som vi uppskattar. Här finns skogen, och en liten söt sjö med fiskemöjligheter. Servicehuset är välskött, men det skulle nog behövas fler toaletter för det ställplatsen har expanderat en hel del. Det vi gillar här är lugnet. Och att värdfamiljen hela tiden försöker förbättra upplevelsen för sina gäster. Det är omtanke. Persköp utsågs till Årets ställplats 2017. Allt vi skrivit om Persköp finns här.

4:E PLATS - BÅSTAD CAMPING (STÄLLPLATS OCH CAMPING)

Ställplatsen utanför campingområdet är tillgänglig året runt, då betalar du i en automat. Vi står gärna inne på området när det är säsong för det. På den här campingen har personal och ägare svart bälte i värdskap. Vill du känna dig sedd och bli väl bemött ska du åka hit. På området finns äventyrsgolfbana och restaurang. I receptionen finns en liten trevlig butik. Servicehusen är välskötta. Havet ligger bara ett par kilometer bort. Eftersom vi mest är här under för- och eftersäsong tycker vi att ställplatspriserna är helt okej. Våra texter om Båstad Camping hittar du här.

5:E PLATS DELAS AV TRE: RÅÅ VALLAR, EKERUM OCH VÄRNÄS (CAMPINGAR)

First Camp Råå Vallar ligger nära Helsingborg och har öppet året runt. Vi står alltid inne på campingen och för att hålla kostnaderna nere brukar vi hålla koll på när det dyker upp erbjudanden. Servicehusen är okej. Det vi gillar med Råå är strandpromenaden bort till hamnen, och den söta fyren ute på piren. Råå har dessutom en riktigt fin och välbevarad gammal stadsmiljö. Det finns flera restauranger nära campingen, men vi har fastnat för Mammas kök. Dit måste vi varje gång. Deras färska vietnamesiska vårrullar är så goda. Här kan du läsa vad vi skrivit om Råå.


First Camp Ekerum på Öland firade vi påsken 2022 tack vare att vi nappade på ett erbjudande. Det är som en naturcamping, med mycket tallar och utsikt över Kalmar sund. I alla fall där vi stod. Självklart gjorde vi ett besök i naturreservatet Halltorps hage. Eftersom det var lågsäsong var inget öppet förutom servicehuset som var helt okej. 


Värnäs camping är den riktiga outsidern i vår lista. Hit hade vi inte kommit om vi inte varit på semester och dragit norrut. Vi var faktiskt här redan 2021 och blev smått förälskade i denna Värmländska lilla pärla vid Klarälven. Så när vi i somras behövde andas ut efter alla upplevelser i norra Sverige och Norge drog vi hit. Campingen har en gammaldags charm och det är så rart, så välkomnande och så lugnt. Det finns risk att vi kommer hit fler gånger om vi semestrar i norr.

Vi har besökt Bua
Vi har besökt Skallkroken