5 minuters lästid (934 ord)

Vi har haft inbrott i vårt hem


En härlig husbilshelg slutade med en trist hemkomst. Att få påhälsning av tjuvar är så kränkande!

Vi kom hem efter en härlig helg i husbilen. Jag, Åsa, gick uppför trappan till övervåningen och blev lite förvånad över att dörrarna till vitrinskåpen stod öppna, och inne i toan stod dörrarna till badrumsskåpet öppna. Min spontana tanke var att Micke hämtat något och glömt stänga efter sig. Så var det inte. Verkligen inte.

Jag ropade på Micke och frågade varför han inte stängt skåpsdörrarna efter sig. En mycket förbryllad, nekande och helt oskyldig make dök upp vid min sida och plötsligt insåg vi att vi hade haft inbrott. Fy så kränkande det är!

Nu försökte vi skaffa oss en överblick av situationen 

Tjuvarna/tjuven hade bara varit på övervåningen kunde vi konstatera. På Mickes sängbord låg hans "finklocka" och på armbandet hade han trätt upp sin vigselring - och det märkliga var att det inte blev stulet. Och på mitt sängbord låg en gammal ärvd guldklocka kvar. Däremot så stal tjuven/tjuvarna annat som låg i skåp och lådor. 

Vi ringde polisen och det kom två polismän 

De gav oss ett både proffsigt och bra bemötande i den situation vi var i. Övervåningen spärrades av för att en tekniker skulle kunna undersöka den dagen efter. Så den här gången fick vi en extra, och mycket oplanerad, natt i husbilen. Vi gillar ju att sova där, men inte av en sådan här anledning. För att ta sig in i huset hade tjuven lyft ut ett litet, litet fönster och tagit sig in den vägen. Det måste varit en mycket spinkig och smidig person. En normalbyggd hade förmodligen fastnat.

Vågade tjuvar

Tjuvarna var så pass fräcka att de med hjälp av en stege tog sig in på framsidan av huset. Och då ska man veta att vi har gott om grannar runt omkring oss. Förmodligen skedde inbrottet vid klockan 02.18. Hur kan vi så säkra på det? Jo, vi har övervakningskameror på markplanet som registrerade något vid den tiden. Men tjuvarna lyckades hålla sig utanför bevakningsfältet. De måste med andra ord ha koll på hur tekniken funkar. Eftersom vi har övervakning på bottenvåningen struntade de i att genomsöka den. Förmodligen bedömdes risken som för stor. 

Ett inbrott kan gå på "nolltid"

Enligt polisen var det förmodligen tre personer som var involverade, en som tog sig in, en som stod utanför för att ta emot stöldgodset och en i en flyktbil. De var också förvånade över tjuvarnas fräckhet att ta sig in på husets framsida. Men vi fick veta att ett inbrott oftast inte tar mer än 5-10 minuter. Så då är det kanske inte så konstigt att grannarna inte hinner reagera.

Tekniker säkrade spår

Dagen efter kom en tekniker från polisen och undersökte spår noggrant både inne och ute. Fotspår kunde bland annat säkras på taket ovanför ytterdörren och inne på övervåningen. Det är bara att hoppas på att de får träff. Sammanfattningsvis vill vi säga att vi blivit mycket väl bemötta av polisens olika enheter. 

Det har gått några veckor sedan inbrottet och vi har fått röja upp, kolla vad som blivit stulet, kontakta försäkringsbolaget om det och om våra förstörda fönster. Nu väntar vi på att få nya fönster ditsatta, men det verkar ta tid.


Att undvika inbrott är inte lätt, men här kommer lite tips från polisen och oss:

  • Om du har hus i två plan så se till att larma både neder- och övervåning.
  • Vi har övervakningskameror både inomhus- och utomhus, både på bottenplan och andra våningen. Dessa är kopplade direkt till våra mobiler så vi omedelbart kan se vad som händer och agera på det.
  • Utomhuslampor med stark belysning och rörelsedetektor är bra investeringar. Se till att ha det runt om hela huset där du bedömer att någon obehörig kan försöka ta sig in. Tjuvar gillar inte att synas.
  • Lämna inte stegar framme på ett lättillgängligt sätt, se till att förvara dem så att det är  svårt att få fram dem. Tjuvar vill inte bli sinkade.
  • När du står på en ställplats så täck över registreringsskylten. Polisen vet flera fall där tjuvarna på kvällen åkt och fotograferat nummerplåtarna, kollat upp namn och adress i trafikregistret och sedan gjort inbrott. Tjuvarna  har sedan kallt räknat med att om du står uppställd på kvällen lär du inte åka hem utan stanna borta över natten. Fritt fram med andra ord.
  • Dokumentera och fotografera dina värdesaker. Tjuvar är ofta ute efter exempelvis smycken. Det är sällan det stjäls större saker, helst ska det vara smycken och kontanter som får plats i ett kuvert som kan postas i närmaste brevlåda.
  • Är du/ni iväg med husbilen längre perioder så informera närmaste grannarna och ta hjälp av familj, släkt eller vänner att titta till hemmet regelbundet - eller ännu hellre oregelbundet. 

Vi tänker inte ge upp vårt husbilsliv

Vi tänker inte låta inbrottet skrämma oss från att fortsätta leva vårt husbilsliv. Men vi kommer som en följd av detta att exempelvis ändra vissa delar på vår webbplats. Det blir inga fler "här är vi nu" utan istället blir det, "här har vi varit". Och det vi räknat upp i punktlistan har vi redan åtgärdat. 

Det här var inget roligt inlägg att skriva, men vi kände att vi ville dela med oss av vår erfarenhet. Kanske kan det var till hjälp för er andra husbilsåkare som vill göra sin vardagstillvaro lite tryggare.

Vi har besökt ställplatsen i Skallkroken
Vi har besökt Apelviken
 

Kommentarer 2

Gäst - Ted E den tisdag, 06 december 2022 22:09

Tråkigt med inbrott, bra tips.
Vi har inbrottslarm med kameraövervakning och med väktarutryckning. Det tipset saknade jag hos er

Tråkigt med inbrott, bra tips. Vi har inbrottslarm med kameraövervakning och med väktarutryckning. Det tipset saknade jag hos er
Micke den onsdag, 07 december 2022 07:06

Hej Ted
Ett inbrott av denna typ tar sällan mer än 5-10 minuter, enligt polisen.
Det innebär att en väktarutryckning i regel tar längre tid. Vi hade tidigare väktarutryckning men tog bort det då vi istället larmar polisen direkt. Polisen har dessutom större handlingsfrihet att ingripa fysiskt vid eventuell konfrontation. Men visst kan man ha väktarutryckning om man känner sig trygg med det. Bra tips.

Hej Ted Ett inbrott av denna typ tar sällan mer än 5-10 minuter, enligt polisen. Det innebär att en väktarutryckning i regel tar längre tid. Vi hade tidigare väktarutryckning men tog bort det då vi istället larmar polisen direkt. Polisen har dessutom större handlingsfrihet att ingripa fysiskt vid eventuell konfrontation. Men visst kan man ha väktarutryckning om man känner sig trygg med det. Bra tips.
lördag, 04 februari 2023

Captcha bild

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved