Skip to main content
Ditt och Datt

Det här inspirerar oss! Vad inspirerar dej?

Välkommen till en inspirationssida som handlar om allt från kärleken till vår Husbil till recept och personliga funderingar kring husbilslivet.

3 minuters lästid (626 ord)

Åka på vintern men inte ha vinterbonad husbil

Snorkallt! Men vadå - vi åker ändå! 

Vår lilla husbil, vår Plåtis, har inte precis någon vinteroverall. Med andra ord, den är inte vinterbonad. Men det bryr vi oss inte om. Vi får helt tänka till och tänka om. För vi vill ju vara i den året runt. Plus eller minus ute spelar ingen roll.

Vi är alltså inne i utmaningarnas tid. När vi började längta efter vår och snödroppar ja då kom snö och kyla. Fördelen är att det blir ljusare ute, snön lyser upp. Samtidigt som dagarna blir längre. Men den där bistra vinterkylan, den hade vi hellre haft i december och januari. Inte nu. Det gäller alltså att gilla läget och köra igång med problemlösning. Fast egentligen är det bara ett sätt att hitta möjligheter för att leva det liv vi vill leva.

Isproppar i vattenledningarna
Vår Plåtis är inte byggd för vinter. Vattenledningarna fryser. Isproppar var en trist erfarenhet. Rinnande vatten i kranarna kan vi alltså fetglömma. Då gäller det att tänka till. Så vi skaffade oss en plastdunk med kran. Vattnet till matlagning, kaffebryggning och spola i toan hämtar vi där.

Det räcker inte med el för att hålla värmen
Vi vill ha tillgång till el. Men det räcker inte med elvärme när det är så här kallt. För att vi ska få en go värme i husbilen kör vi på mix, alltså både gas och el. Det gäller alltså att ha extra koll på gasflaskorna så vi inte plötsligt står utan. Nu har vi börjat fundera på om vi skulle ta och skaffa en gasolomkopplare så att när den ena gasflaskan tar slut kan den andra ta vid. Då slipper ju även mannen att ta slut för att han måste gå ut och byta gastub. Det blir alltså win-win.

Täcken värmer gott
Ja, vi vill ju även slå ett slag för varma sköna täcken. Inte bara i sängarna utan även på fram- och sidorutorna. Det gör att värmen håller ännu bättre i husbilen. Men vi har dessutom rullat ihop goa och sköna fleecefiltar och lagt utmed madrasserna som isolering mot ytterväggarna. Att dessutom bulla upp med mysiga fleecekuddar kring sängplatsen gör det bara ännu bättre.

Maten vi lagar får inte kräva diskning
Det måste vara enkelt att bara torka ur med hushållspapper. Omnian gör ett kanonjobb. Den här helgen blev det fläskytterfilé och potatisbakelser som serveras med bearnaissås. Allt tillagas i portionsformar av silikon. Maten serveras på papperstallrikar. Men vi vill ha riktiga bestick. När vi ätit torkar vi av dem med hushållspapper. Och när vi kommer hem till hushuset diskar vi det i diskmaskinen.

Vinglas skapar vardagslyx
Vi använder vinglas i plast till allt från vin, vatten till morgonjuicen. Glasen torkas ur med hushållspapper mellan de olika användningsområdena. Måste erkänna att det känns lyxigt att dricka juice i vinglas. Kaffekopparna och allt annat som används vid frukosten torkas ur, och av, med hushållspapper och sedan är de redo att användas en gång till.

Den personliga hygienen och toabestyr
Vi löser tvagningen med våtservetter för ansiktet. När vi borstar tänderna öppnar vi toan och spottar ut sköljvattnet i den. Inget hamnar i handfatet. Då kan det bli ispropp.

Istället för spola på vanligt sätt har vi ett glas vatten på handfatet som vi spolar med efter kissning. Nummer två gör vi på toaletter i servicehus. 

Så här gör vi när vi försöker hålla huvudet kallt och göra det bästa av en kylig situation. Hur gör du?

Idag är vi i Persköp
Idag är vi i Bua