Skip to main content
Ditt och Datt

Det här inspirerar oss! Vad inspirerar dej?

Välkommen till en inspirationssida som handlar om allt från kärleken till vår Husbil till recept och personliga funderingar kring husbilslivet.

2 minuters lästid (391 ord)

Det där med Norrland och renar

Vi hade ren tur vid Polcirkeln

Vi hittade renarna vid Polcirkeln. Eller rättare sagt, det var renarna som hittade oss. Fast i och för sig, de gick bara förbi och ignorerade oss totalt. Människor är nog rätt ointressanta i deras ögon. 

För oss som kommer från södra Sverige är vilda renar smått exotiskt. Är det sant att de bara kan dyka upp i stora flockar på vägarna? Självklart hoppades vi få se några renar på vår Norrlandstripp. Och det gjorde vi, men inte vid Vildmarksvägen som vi trodde.

Oväntat möte vid Polcirkeln
Vi körde utmed Höga Kusten uppåt, efter ett stopp i Haparanda fortsatte vi mot Kiruna som var ett av målen på resan. På vägen dit stannade vi till vid Värdshuset Polcirkeln i Lansjärv. Vi klev ur husbilen för att kika närmare. Tyvärr verkade stället igenbommat. Men något som vi inte bommade var en stilig rentjur (på samiska heter det sarv) och hans renko (vaja på samiska). De spatserade förbi oss totalt oberörda. Däremot blev vi berörda. Ett så nära, och mycket oväntat, möte. Tack för den upplevelsen! Den kommer vi inte att glömma.

På vår fortsatta färd såg vi vid ett par tillfällen en ensam renko med sin kalv, och även ensamma rentjurar. Några flockar såg vi aldrig. Men vi fick se renar, och det var ju en fullträff på vår Norrlandstripp! 

Rena rama turistinvasionen i renlandet
Vi hade både och hört och läst om incidenter kopplat till turistinvasionen och rennäringen. Som att turisterna skrämt renarna så att kalvar hade gått ner sig i älven och dött. Det kändes ju inte bra om det nu var så. Men alla turister är inte idioter, som vanligt är det förmodligen ett fåtal som förstör för alla andra. En annan sak som vi hade snappat upp var att folk inte sett en enda ren på sin färd på Vildmarksvägen. Och det gjorde faktiskt inte vi heller. Men, vem vet, renarna kanske hade tagit semester och dragit iväg till en avskild plats med delikat lava i mängder. Med eller utan renar så är ändå Vildmarksvägen en pärla i vårt land.

Om norra polcirkeln

Norra polcirkeln eller arktiska cirkeln är den yttersta plats – räknat från Nordpolen – där solen inte går ner vid sommarsolståndet samt inte går upp vid vintersolståndet. Norra polcirkeln ligger på 66˚ 33' 38" N. 

Coronagränsen i Haparanda
Sveriges coolaste restaurang finns i Haparanda