Ditt och Datt

Det här inspirerar oss! Vad inspirerar dej?

Välkommen till en inspirationssida som handlar om allt från kärleken till vår Plåtis till recept och personliga funderingar kring husbilslivet.

3 minuters lästid (638 ord)

Fjollig av strandkål

På 1700-talet blev soldaterna fjolliga av att äta strandkål. Hur är det idag? 

Du kan inte bli annat än väldigt nyfiken. Fjolliga? På vilket sätt då? Ja, vi har alltså åter igen varit på en naturpromenad bland hav och klippor. Det brukar liksom falla sig så. Och det märkliga är att något som du kanske sett hur många gånger som helst men inte noterat plötsligt träder fram i ljuset. Som strandkål. Vilken cool växt!

Vi är som vanligt på vift med vår älskade lilla husbil. Den här gången stannade vi på Getterögården. Ett mycket bra och trevligt val visade det sig. Vi hade ett par riktigt sköna och avkopplande dagar. Ni som följer oss vet nog redan att vi älskar att häcka vid havet och ta oss runt bland klipporna för att njuta av naturen och djuren. I det senare fallet handlar det oftast om fåglar. Men nu struntar vi i djuren i luften. Istället blickar vi ner i marken. Och jisses vad mycket fint du kan se där. 

Bolla, bolla...i mängder
Bland stenar och klippor växer det mer än vad du kan ana. Men något som för första gången verkligen fångade oss var... "trumvirvel" ...strandkålen. Hur har vi kunnat missa denna spännande växt tidigare? Helt plötsligt så stiger den fram i ljuset. Med alla sina små gröna bollar. Ja, den är fullständigt överhöljd. Vi blir helt fascinerade.

Är det knoppar eller frökapslar? När vi ser oss omkring ser vi en vitblommande strandkålsplanta. Så vi tror att det kan vara frökapslar. Vad vi också lärde oss denna gång var att strandkål är en riktig delikatess, i alla fall i England. De lyckas till och med odla den i sina trädgårdar. Längre ner bjuder vi på lite receptlänkar som vi hittat.

Nåväl, tillbaka till det där med strandkålens bieffekt - fjollighet
En liten eftersökning via google gav följande information; Strandkål Crambe maritima kokades och serverades av en borgarefru i Marstrand på 1740-talet. Hon serverade det till soldaterna och (citat) "alla blev fjollige när det ätit av samma rätt. Men då officerarne undersökte darom och funno värdinnan lika tokig med gästerna, måste de lämna alltsammans. Sjukdomen botade sig själv dagen därefter. " Informationen är hämtad från Carl von Linnés Västgöta-resa som gjordes 1746. Hmm. vi måste erkänna att vi fortfarande funderar på vad fjolligheten innebar. Någon som vet?

Nötliknande smak?
I vårt förra inlägg om Getterön handlade det mycket om andra världskriget. Denna gång blev det fokus på sådant som är ätligt i naturen - som strandkål. Vi hoppas att du som läser har fått lära dig något nytt. Det har i alla fall vi gjort. Som att unga blad och skott kan användas som spenat eller på samma sätt som annan kål, det ska funka utmärkt att stuva. Att smaken ska vara lite nötliknande. Vi måste nog testa om det stämmer. Om vi vågar. Det är ju det där med fjolligheten...

I vilket fall som helst behöver du inte vara orolig för att bli förgiftad, strandkålen kan nämligen inte förväxlas med någon annan vild svensk växt. Den är vanligt förekommande här på vår kära västkust. I Blekinge och på Gotland är den faktiskt fridlyst.

Sedan var det ju receptlänkarna, varsågoda 
Du får gärna höra av dig när du har testat. Var det gott eller ogott? Blev du fjollig?

Snabb fredagstoast med strandkål och rökt lax 
Grönt recept på strandkål 
Strandkål recept och fakta   

Fakta om strandkålens ätbarhet och smaker  

Plats (karta)

Om något går sönder
Getterögården i Varberg
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
söndag, 02 oktober 2022

Captcha bild

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved