Skip to main content
Ditt och Datt

Det här inspirerar oss! Vad inspirerar dej?

Välkommen till en inspirationssida som handlar om allt från kärleken till vår Husbil till recept och personliga funderingar kring husbilslivet.

3 minuters lästid (612 ord)

Så har vi inrett "köket" i husbilen

Hej och välkommen på köksvisning i vår lilla Plåtis!

Köket i vår Plåtis är inte stort, men det räcker för våra behov. Okej, att kalla det för kök är kanske att ta i, men det är i alla fall ett litet köksutrymme. Det finns två gasolplattor och en liten näpen diskho i matlagningsdelen. Bredvid har vi ett kompressorkylskåp med ett litet frysfack. Under dessa tre år som vi ägt vår Plåtis har detta räckt gott.

Det man kanske kan sakna är en fläkt, men då gäller det istället att tänka smart. Dels laga mat som inte luktar allt för mycket och dels att använda taklucka och/eller fönster för att släppa ut matos och vattenånga. När det är varmt ute lagar vi maten utomhus på grillen. Eller så drar vi sidodörren helt åt sidan. Det är nog det absolut bästa av allt. Där kan jag stå vid mitt lilla kök och förbereda måltider, ofta kryddade med fantastiska vyer.

Vi har ingen vanlig ugn, men en mikro i garaget
Vi har ingen ugn. Istället använder vi en så kallad Omnia-ugn. Det funkar alldeles utmärkt. I den har vi gjort potatisgratäng, pizza och äppelpaj bland annat. Och det kommer att bli mycket mer lagat i den.

Sen höst, vinter och tidig vår står vi i regel alltid uppkopplade på el när vi är iväg. Så vi skaffade en liten mikrovågsugn som inte drar mer än max 800 watt. Den bor i en låda med lock i husbilens garage och vi tar in den när vi behöver använda den. Det har funkat kanonbra.

Prylekonomisk köksutrustning
I en liten Plåtis gäller det att vara prylekonomisk. Det vill säga du har inte mer med dig än vad du kan tänkas använda. Allt vi har i form av köksgeråd som grytor, stekpannor, sil, tallrikar, glas, bestick och så vidare är noga genomtänkt. Har vi upptäckt att vi inte använder något så åker det ut.

Manuell diskmaskin med torkfunktion
Vi har ingen diskmaskin. Jo, i och för sig har vi det på ett sätt. Här snackar vi teamwork. Jag, Åsa, diskar och Micke torkar. Det funkar fantastiskt bra. Vi behöver dessutom inget diskställ utan istället har vi en torkdyna. Den tar ingen plats och är lätt att förvara. Det intressanta är att det nästan är lite "mindfulness". Vi gör det här tillsammans, vi är i nuet och småpratar om ditt och datt. Och vi diskar i 99 fall av 100 i husbilen. 

Vi håller låda i kylskåpet
Ja, det är faktiskt så. För att skapa ordning har jag fyra olika lådor med olika innehåll beroende på hur länge vi ska vara iväg. Den rosa är frukostlådan. Det är enkelt och smidigt att lyfta fram och plocka ur det vi vill ha just den morgonen.

Minibaren
På avställningsytan ovanpå kylskåpet har vi en liten, liten minibar. Där har vi för närvarande rom, whiskey och likör.

Lite pynt behövs
Uppåt väggarna finns en krok för våra silikongrytlappar och så måste du ju också få lite till lyst. Vi har en liten handgjord koltrast i trä som pryder den lilla, lilla väggen ovanför diskhon. "Kolisen" är en favoritfågel, den sjunger så otroligt vackert och nu kan vi njuta av detta lilla fågelkonstverk året runt. 

Idag är vi i Skallkroken
Nu ligger vinterdäcken på