Skip to main content
Ditt och Datt

Det här inspirerar oss! Vad inspirerar dej?

Välkommen till en inspirationssida som handlar om allt från kärleken till vår Husbil till recept och personliga funderingar kring husbilslivet.

2 minuters lästid (439 ord)

Sandviks camping på Öland

Magiska solnedgångar, trevligt bemötande och "kaffeblomma" 

Nästa nedslag på vår semesterturné blev i närheten av Degerhamn på södra Ölands västkust. Micke hade hittat en camping som verkade bra. Och det var den också - en liten pärla faktiskt!

För det första fick vi ett trevligt bemötande i receptionen. Det är en väldigt viktig start när du kommer till en camping, och kan avgöra hur du upplever din vistelse på platsen. Sedan var det gott om utrymme, fin omgivning, fräscha och fina toaletter, duschar och köksutrymmen. Att campingen sedan ligger precis vid havet gör det bara ännu bättre!

Omtanke om gästerna
En liten extra knorr var de handmålade träskyltarna som satt på servicebyggnaderna, det vittnar om att någon bryr sig lite extra för att skapa ett hemtrevligt intryck. Dessutom var det nog den mest välstädade campingen vi har varit på. Campingägarna städade mellan fem till sju gånger per dygn beroende på antal gäster. De var oerhört måna om att desinficera och hålla rent. Uppskattat i dessa coronatider.

Populärt hos fågelskådare och naturälskare
Det är en populär camping hos fågelskådare och naturälskare förstod vi. Vilket inte är konstigt med tanke på att du har det Öländska allvaret precis intill och bara en halvtimmes bilfärd bort ligger Ottenby fågelstation. Sedan är ju Ölands västkust en fantastiskt plats för att uppleva magiska solnedgångar! 

Här stannade vi i hela fyra nätter för att vila lite, och smälta alla intryck från alla våra upplevelser i norra Sverige. Förutom solnedgångarna kunde vi också njuta av både cikorians och blåeldens blomning. Deras blå färger är så otroligt vackra.

Cikoria - den kärleksfulla och botande "kaffeblomman"
Cikorian, Cikorium intybus, finns i vilt tillstånd i södra Sverige, främst på Öland och Gotland. Den är inte bara vacker med sin himmelsblå blomfärg den är även en nyttoväxt. Bladen kan ätas som sallat, två odlade sorter känner du säkert igen namnet på; frisésallat och rosensallat. Förr användes roten som kaffesurrogat, inte minst under världskrigen, då svenskarna saknade sitt älskade kaffe. Men den ansågs även kunna lindra gikt. Redan de gamla egyptierna hade koll på detta och odlade cikoria för att bota en mängd åkommor. Men kronan på verket är nog trots allt att den ansågs som en lyckobringande kärleksört. Sicken blomma!


Plats (karta)

Cykelutflykt till Degerhamn och Ölands alunbruk
Idag är vi i Degerhamn