Skip to main content
Tankar och funderingar

Här delar vi med oss lite av våra tankar och funderingar

Det händer saker i vårt husbilsliv och vår omvärld. Det kanske inte alltid är med anknytning till husbilsresan utan kan vara annat som påverkar oss i vår vardag. Det kan förstås även vara alldagliga händelser som vi tycker kan lyftas till eftertanke.

 

3 minuters lästid (613 ord)

Köpa ny husbil - då går inte allt enligt planerna

Tredje gången gillt heter det ju. Vi visste vad vi ville ha. Önskelistan var skriven... 

Men så är det ju det där med att "Tomten" ska leverera paketet. Och det var enklare sagt än gjort. Först beställde vi på ett ställe, men leveranstiden flyttades hela tiden fram. Juni blev till slut oktober. Nej. Det var ohållbart.

Att byta husbil är inte något lättvindigt beslut. Tvärtom har vi tänkt igenom det många gånger. När vi som glada amatörer köpte vår Plåtis 2017 hade vi ingen aning om hur mycket husbilslivet skulle komma att betyda för oss. Efter flera vintrar insåg vi att det skulle sitta fint med ett isolerat underrede, det finns roligare saker än frusna vattenledningar. Och några ryggskott senare insåg vi också att det vore väldigt praktiskt med gasolflaskor i ståhöjd som kan dras ut på en släde. Så vi gjorde en önskelista som vi hoppas ska vara hållbar länge. 

Vi ringde generalagenten
Vi försökte först på ett försäljningsställe. Men de kunde inte leverera i tid. Nästa steg blev att ringa generalagenten för att kolla vilka Knaus Van TI Plus 650 MEG/Platinum med MAN-chassi som var på gång in till Sverige. Två ställen var aktuella fick vi veta. Först kontaktade vi Norrköping men det gick inte så bra. Nästa kontakt blev LW Husvagnar i Smedjebacken i Dalarna. Och ja, de kunde leverera inom önskad tid. De kunde dessutom montera vår önskade extrautrustning. Hur gick det då?

Det gick inte riktigt enligt plan men blev himla bra ändå
Sista helgen i maj 2022 var inbokad för hämtning, Vi hade tagit en extra semesterdag. Äntligen var det dags.  Sedan visade det sig att alla papper inte var klara. Men vet ni vad, dessa genomtrevliga dalmasar tar hand om sina kunder, så veckan efter körde de ner husbilen till oss här i Halmstad. Och vi fick en ordentlig genomgång av allt vi behövde veta. Dessutom bjussade de på ett par duschhanddukar och riktigt fin choklad. En uppskattad gest. En sak är helt klar, om vi skulle få för oss att köpa ny husbil igen så blir det hos LW Husvagnar.

Erfarenheterna som skapade vår önskelista
Vi har ju faktiskt lärt oss ett och annat under våra första fem stapplande husbilsår och utifrån det satte vi ihop en önskelista. Som ni redan sett föll valet på en Knaus Van TI Plus 650 MEG med MAN-chassi därför att vi bland annat ville ha en bättre förarmiljö. Här var våra viktigaste önskemål:

 • Automatväxlad
 • 4-hjulsdrift
 • Dubbelgolv med isolerade tankar
 • Golvvärme vattenburen
 • Max längd 7,0 meter
 • Max bredd 2,2 meter
 • Litiumbatterier 160 A
 • Solpanel 300 W
 • Inverter 1800 W
 • AC i bodelen
 • Extra ledljus fram och bak
 • Utvändigt gasuttag
 • Större toalett
 • Gasolflaskor på släde och med duokontroll


Varför prioriterade vi just detta?

Jo, vi vill kunna fricampa mer. Vii jobbar mycket vid datorn med texter, bild och film därför är det viktigt att vi kan ladda energi. I vår förra husbil var toan lite trång, vi önskade mer utrymme. Eftersom vi är ute med husbilen varenda helg året runt kändes golvvärme som en bra grej. Vi ser redan fram emot att testa den under kyligare tider. Vi vill dessutom fortfarande ha en husbil som är tillräckligt smal och kort för att vi ska komma fram på spännande vägar. Och 4-hjulsdriften tror vi kan vara riktigt bra vid fricamping och körning på lite sämre vägavsnitt. Så där landade vi. Nu har vi en ny MAN att lära känna. Det ska bli riktigt roligt!

Idag är vi på Sunnanå Hamn i Mellerud
Idag är vi på Flammabadets Camping i Knäred