Ditt och Datt

Det här inspirerar oss! Vad inspirerar dej?

Välkommen till en inspirationssida som handlar om allt från kärleken till vår Plåtis till recept och personliga funderingar kring husbilslivet.

3 minuters lästid (630 ord)

Värsta julbordet - i en Plåtis!

Julfirande i en Plåtis? Då krävs logistikproffs! 

Bara att få till ett julbord i en vanlig husbil eller en husvagn kan vara en utmaning har vi förstått. Men att lyckas med ett riktigt julfirande i en Plåtis kan kanske vara den ultimata utmaningen. I år antog vi den eftersom vi för första gången skulle fira jul på tu man hand.

Vad är viktigast på julbordet? Hur ska vi förbereda så det blir så smidigt som möjligt? Och hur ska vi duka för att skapa rätta julkänslan. Kan vi duka upp både det kalla och det varma samtidigt? Får det överhuvudtaget plats? Allt som gick att förberedas hemma i vanliga huset förbereddes så att det bara var att värma på. Som du kanske förstår ligger det mycket planering och tankearbete bakom ett riktigt julfirande i en Plåtis har vi insett. Nu snackar vi logistik på hög nivå! 

Tack och lov att vi har en mobil mikro 
Vi insåg snabbt att vi behövde använda ytan ovanför gasolspisen och diskhon som "julbord". Med andra ord var vi tvungna att värma all mat i mikron som i vanliga fall bor i husbilens garage. Nu fick den flytta in tillfälligt. Det funkade kanon. Men tänk på att ha rätt grejer, alltså  bunkar och formar som funkar i en mikro. I annat fall blir det inte så roligt.

Millimeterprecision i kyl och frysfack

Sedan var det all julmat som skulle med. Risgrynsgröten till julfrukosten. Sillen, potatisen, rödbetssalladen, kalkonskinkan, julsenapen och cognacsmedvursten. Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv, grönkålen (långkål), brunkålen och äppelmos. Utöver det skulle vi ha juice, pålägg, yoghurt och "vanlig" mat - planen var att stanna borta minst tre nätter (det blev fyra!).

Vi är både imponerade över oss själva som lyckades pressa in så mycket i vårt lilla kylskåp och frysfack, och över prestandan. Maten i både kyl och frysfack höll sig perfekt trots att de var fullsmockade. 

Vi delade upp julbordet i två sittningar
Vi bestämde oss helt enkelt för att dela upp julbordet i en kall del och en varm del med ett par timmars mellanrum. Det funkade alldeles utmärkt. Våra magar fick dessutom återhämta sig lite mellan varven. Planen var att vi även skulle ha lite gott efteråt i form av marsipan, fikon och frukt. Men det tog tvärstopp. Det enda vi lyckades klämma ner efter julmaten var varsin clementin och varsitt litet glas med rom. 

Det här var vår "måste-ha-på-julbordet-lista 2020" (allt fick vi plats med i kyl, frys och skåp):
  • Brantevikssill, vitlökssill, löksill, gubbröra, ägghalvor med majonäs och potatis (på burk).
  • Janssons frestelse, köttbullar och prinskorv.
  • Rökt kalkon - istället för julskinka - till det har vi Julsenap. Rödbetssallad och äppelmos.
  • Grönkål och brunkål.
  • Cognagsmedvurst och leverpastej.
  • Vörtbröd med russin och danskt rågbröd 
  • Risgrynsgröt - färdig på rulle - och mjölk till det. 
  • Dryck: Julmust, Julöl, mineralvatten, snaps - Isacs kanonbäsk och Buaglögg.
  • Gottebordet: Frukt, druvor, pepparkakor och lite julgottis, däribland en liten marsipangris

Utmaningarna vi var tvungna att tackla
I ett vanligt kök och i större husbilar finns oftast både ugn, mikro, spis, kyl och frys och hyfsat med avställningsytor. I vår lilla Plåtis har vi två gasolplattor, ett litet (men bra) kylskåp med frysfack, och inte mycket till avställningsytor. I stället för ugn använder vi en Omnia och vi har en mikro (800 w) som bor i garaget när den inte används. Men tänka sig, allt löste sig till det bästa tack vare att vi tänkte efter före. 

Julefriden sänkte sig i vår Plåtis och vi kunde mätta och belåtna njuta av julaftonskvällen. Men helt lugnt var det inte för helt plötsligt bankade det på dörren och två glada Bua-tomtar stod utanför och ville önska oss en God Jul. Tack för det, det värmde! 
Summering av husbilsåret 2020
Idag är vi i Bua
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
måndag, 18 oktober 2021

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.husbilsresa.se/

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved