Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

5 minuters lästid (1000 ord)

5 highlights I Norge 2021

5-I-TOPP-TIPS I  NORGE

Vi kan inte annat än stämma in i Norges nationalsång: Ja, vi elsker dette landet. Vi är totalt bergtagna av detta sagolika land sedan vi äntligen fick köra över gränsen i somras. Våra vaccinpass funkade utmärkt, vi hade dessa lagrade i mobilerna och utskrivna på papper för säkerhets skull. Inga problem alltså.

Vi hade nog förstått att Norge har en fantastisk natur, men att den skulle vara så överfantastisk hade vi inte kunnat föreställa oss i vår vildaste fantasi. Det var verkligen inte lätt att välja ut bara fem high lights på vår Norge-odyssé. Nästan allt var wow. Så wow-faktorn slog i taket gång på gång. 

Har du chansen så åk till vårt kära grannland. Du kommer inte ångra dig. Om vi nu ska klaga på någonting är det möjligtvis vädret, som lite för ofta höljde bergen i regn- och dimmoln. Men de stunder då dimman och regnet skingrades betalade sig tusenfalt. Det var som att en skattkista öppnade sig.

Efter mycket om och men och grävande i den norska "skattkistan" bestämde vi oss till slut för följande fem high lights från norra Norge under semestern 2021.

LOVATNET
Det finns en magisk juvel i Norge, fast med tanke på vattnets gröna färg kanske denna plats mer ska liknas vid en smaragd eller en turkos. Lovatnet anses vara en av de allra vackraste fjällsjöarna. Det skriver vi under på. När vi rullade in på campingområdet trodde vi knappt våra ögon. Himmel så vackert! Här fick vi ett par fantastiska dagar med sol, bad och vila. Titta gärna in här och ta del av bilder och en liten kort film, som bland annat visar hur smal vägen till detta paradis är.

NORDKAP
Vår resa till Nordkap som ligger på ön Magerøya blev nästan 300 mil lång - från starten i hemstaden Halmstad. Nu har vi i och för sig inte kört raka vägen utan har passat på att uppleva annat också. Sista biten tråcklade vi oss fram på serpentinvägar och hamnade till slut i ett "stormigt mjölkglas" där det dessutom regnade småspik på tvären. Nu när vi ändå var här så vi kollade väderprognosen, fixade lunch och chillade lite. Och vet du vad, det blev faktiskt lite bättre. Mer om detta äventyr hittar du här, både bilder, text och en liten film.

DALSNIBBA/TROLLSTIGEN
Kanske kan det här ses som lite fusk för vi har slagit ihop två otroliga upplevelser. Men för att komma till Dalsnibba så måste du köra Trollstigen. Såvida du inte flyger dit med helikopter. Trollstigen var verkligen en häftig grej, vi förstår att den är så populär. Här kan man inte låta bli att tänka på ingenjörskonst, att få till denna väg är rent trolleri. Sedan har du ju all denna fantastiska natur med berg och vattenfall omkring dig hela tiden. När vi slutligen kom upp till Dalsnibba tog utsikten andan ur oss. Det är otroligt mäktigt och magiskt vackert. Visst kryllar det av turister, men upplevelsen var så stark att alla dessa människor på något sätt bleknade bort i sammanhanget. Vill du veta mer, kolla på bilder och filmer? Här har du Trollstigen, och här har du Dalsnibba

ATLANTHAVSVÄGEN
Enligt utsago ska Atlanthavsvägen vara en av världens finaste vägar. Vi kan bara hålla med. Åter igen bjuder Norge på högsta wow-faktorn. Tänka att köra husbil i Atlanten! För att vara säkra på att inte missa något vände vi direkt och körde tillbaka för att kunna köra över en gång till. Det är det nog inte många som gjort. Det finns många parkeringsfickor utmed vägen så du kan parkera en stund för att ta en promenad och njuta av vyrerna. När vi var där hade vi turen att solen sken och havet var stilla. Man kan ju föreställa sig hur tufft det kan vara att ta sig fram när det är storm och höga vågor. Kolla in bilder, film och text här.

LOFOTEN
Som vi hade längtat efter att få uppleva Lofoten! En sägenomspunnen och svindlande vacker plats i Nordnorge. När vi kollade väderprognosen skulle det vara mulet men uppehåll. Det stämde bara till hälften. Mulet - check. Sedan tillkom regn och dimma. Men det blev rätt bra ändå för vi fick i alla fall 45 minuter solsken! Men till slut fick vädret oss att ge upp - för denna gång. För vi längtar redan tillbaka. Har du inte varit på Lofoten? Åk dit! Här bjuder vi på lite glimtar (text, bilder och filmer) från Raften, Henningsvaer, och så Lofotensammanfattningen.

Vi hoppas att det vi har skrivit, fotograferat och filmat kan inspirera dig till att besöka Norge. Vi vet att vi definitivt kommer att återvända. Vårt grannland har fullständigt förtrollat oss. Och glöm inte, det här är våra personliga upplevelser. Förhoppningsvis kommer du att skapa dina egna.

Lovatnet
Trollstigen
Atlanthavsvägen
Lofoten
Lofoten
Nordkap
Lovatnet
Trollstigen
Trollstigen
Atlanthavsvägen
Geiranger på väg mot Dalsnibba
Dalsnibba
Nordkap
Trollstigen
Dalsnibba
Lofoten
Trollstigen
Nordkap
Trollstigen
Dalsnibba
Lofoten
Lofoten
Idag är vi i Bua
5-i-topp ställplatser som vi gillar lite mer