logg

Välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

5 minuters lästid (921 ord)

Älvdalen, Dalarna

Välkomnande, mysiga Älvdalen! 

Vi gjorde ett stopp i Älvdalen på vår semester och övernattade på campingen. En lugn, skön och välskött plats alldeles intill Österdalsälven. Här finns några fäbodar på området som minner om gamla tider. Fiske en populär syssla och vi såg många som stod ute i älven för att pröva sin fiskelycka. Men vi har mer att berätta. Häng med!

Själva är vi mer nöjda med lyckan att hitta en trevlig plats att lära känna lite mer, i det här fallet Älvdalen. Vi tittade in i den vackra vägkyrkan och möttes av ett mycket gästvänligt mottagande. Det fanns både kaffe och kaffebröd. Vi fick också veta av den vänlige kyrkvärden att prästen Daniel Buskovius 1644 ledde ett bondetåg för att inta Särna, som då var norskt. Sedan dess har Särna och Idre tillhört Sverige. Inte en blodsdroppe spilldes, vilket nog var ovanligt på den tiden.

Vid stoppet i mataffären och på Systembolaget möttes vi av lika vänliga människor. Ska vi sammanfatta Älvdalen så blir det med två ord; vänligt och mysigt.

Men nu ska vi ägna oss åt en riktig kulturlyckokaka
I Älvdalen finns nämligen ett Porfyr och Hagströmsmuseum. Det låter kanske som en udda kombo. Och det är det också. Men ack så charmigt!

Vad som också var charmigt var den himla rara tjejen i museets reception. Hon lät oss höra riktig älvdalska och vi begrep inte ett skvatt. Utom ordet porfyr som verkar vara samma. Vi fick veta att numera så har barn och ungdomar i skolan möjlighet att lära sig älvdalska. Det är fint att man bevarar en så unik dialekt, fast egentligen tycker vi nog att det är som ett annat språk. Så olikt är det svenskan.

Nu tar vi en sak i taget. Först porfyr. Sedan Hagström.
Både sten och musik har präglat Älvdalen. En sak vi fick lära oss var att porfyr är en av de hårdaste bergarterna i världen. Vilket hårt jobb det måste ha varit att slipa och polera den stenen till mästerverk i form av olika urnor och föremål. Bilddokumentationen visade på ett tufft yrkesliv. Ett av de absolut största mästerverken är Karl XIV Johans sarkofag som finns i Riddarholmskyrkan i Stockholm. När han dog 1844 beställdes en sarkofag som var en kopia av den romerske fältherren Marcus Vipsanius Agrippas sarkofag. Arbetet var porfyrverket i Älvdalen mest omfattande och var inte klart förrän 1852. Den gigantiska sarkofagen är 3,04 meter lång och 2,29 meter bred och 2,4 meter hög. Totalt väger den 16 ton. Här snackar vi "heavy stuff". Transporten krävde sina mannar, locket drogs av 70 man och själva kistan av 110 älvsdarsbor.

Nu ska vi gotta oss i Hagströmseran
Firman AB Albin Hagström hann tillverka mer än 1 miljon dragspel, gitarrer och förstärkare under drygt ett halvsekel i Älvdalen. På museet finns en av världens största samlingar av Hagströmsgitarrer. Hela 400 personer försörjdes som mest i fabrikerna och i butikerna. Lite matematik visar att det tillverkades 700 000 dragspel och 130 000 gitarrer tillverkades. Utöver det så producerades det mixerbord, högtalare, förstärkare och ekomaskiner. Dessutom utbildades 70 000 svenskar i Hagströms musikskola. Jag, Åsa, var en av dem. Men gitarr var tyvärr inte min grej så karriären lades snabbt ned.

Allt startade egentligen med dragspelen 
De importerades från Italien men Albin Hagström ville försvenska och utveckla instrumentet. Så det blev extra allt med pärlemorimitationer, färgsprakande celluloidpaneler och nyskapande formgivning. Calle Jularbo som på sin tid var Sveriges mest kände dragspelare använde sig av Hagströms dragspel. Jag, Åsa, har dessutom fått veta att Calle dessutom bodde granne med min mammas farföräldrar på Hälla i Dalarna. Lite kul kuriosa är att Hagström etablerade sig i Rockfeller Center i New York, USA 1939. Det gav lite extra dimension till vårt besök som vi gjorde i New York 2014.

Den första Hagström-elgitarren lanserades 1958
Den var tydligt inspirerad av Gibson Les Paul. Den mest uppenbara skillnaden var dock Hagströmgitarrernas färgsprakande celluloidbeklädning, som funnits på dragspelen. Därför kallades Hagströms gitarrer The Glitter Guitars (glittergitarrerna).

Superstjärnor som lirat på gitarrer från Älvdalen
Det är helt fantastiskt vilka stjärnor som använt sig av Hagströms stränginstrument. Vad sägs om den här listan: Elvis Presley, Frank Zappa, Kurt Cobain, Jimi Hendrix, The Beatles, Björn Ulvaeus, Bryan Ferry, Billy Gibbons, Dusty Hill, David Bowie, Sven-Ingvars, Slam Creepers, Streaplers, Steve Hackett, Mike Rutherford, Suzi Quatro, Cardigans och Owe Thörnqvist. 1974 levererade företaget ljudutrustningen till ABBA:s första världsturne. Vad säger man? Respekt!

Grundaren Albin Hagström dog 1952 endast 47 år gammal. Förmodligen i sviterna av smittkoppor. En man vid namn Erik Wisén tog över som VD förde in företaget in i en ny tidsålder.

Och så slutar vi med ett litet världsrekord
Förresten, visste du att världens största armborst finns i Älvdalen vid södra infarten. Det är 12 meter högt och väger hela 5000 kilo. Armborstet finns med i Älvdalens kommunvapen. 

Källor: Wikipedia, alvdalen.se och vi själva.

Plats (karta)

Idag är vi på Mötesplats Borstahusen
Idag är vi i Småland
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
måndag, 18 oktober 2021

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.husbilsresa.se/

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved