logg

Välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (421 ord)

Ängelholms Föreningshamn

Värme, hav, snäckskal och nyfunnen klitterkunskap

Bland det bästa med våra utflykter med "husis" är att vi alltid lär oss något nytt. Vi lever i en förunderlig och föränderlig värld. Den här helgen i mitten av oktober landade vi i Ängelholms Föreningshamn.

Ställplatsen kostade 165 kronor per dygn och el ingick. Toa- och duschanläggningen var ren och fräsch. Det blev en lång och härlig promenad utmed stranden. Vi passade på att kolla in Klitterhuset, campingen och grusställplatsen där det är gratis att stå. Det var så ovanligt varmt denna dag att vi efter promenaden kunde sitta utanför "husis" i shorts respektive klänning. Otippat och alldeles underbart!

Ängelholm verkar vara en trevlig liten stad, men eftersom vi inte hade cyklarna med oss sparar vi Ängelholms city till en annan gång. För vi kommer gärna tillbaka. Den här helgen tar jag särskilt med mig ljudet av vågskvalp och snäckskal som krossas när du går i sanden. Och solkysst hud.

Klitter är stora sandberg 

Under vår promenad lade vi märke till att det fanns skyltar som talade om att man inte fick gå på vissa ställen för att inte skada nyanlagda klitter. Självklart blev vi nyfikna och googlade fram följande information: Stormar har tärt hårt på Ängelholms stränder. När stormen Sven härjade 2014 spolades cirka 24 000 kubikmeter sand ut i havet när. 2015 var det dags för stormarna Egon och Gorm som såg till att 71 000 kubikmeter sant spolades till havs. Kvar blev sargade klitter. Klitterna skyddar näraliggande bebyggelse mot översvämning. Havsbaden i Ängelholm har en potentiell risk för att hamna under vatten om havet bryter igenom i samband med en ny storm.

En klitter är alltså en sandformation som skapas av vind. När sanden blåser åt ett visst håll bildas stora berg av sand. Dragningskraften gör att sanden faller ner på andra sidan och då bildas sanddyner.

Så nu vet du det.

Plats (karta)

Skallkroken
Sibbarp
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
fredag, 22 oktober 2021

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.husbilsresa.se/

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved