logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (319 ord)

Äskhults by

Tillbaka till 1600-talet

Vi gjorde en riktig tidsresa. Ett besök i Äskhults by kan verkligen rekommenderas. Det är som att kliva rakt in i en svunnen tid. Men var är människorna? Och djuren? 

Ja faktum är att det är så välbevarat att du nästan väntar dig att möta människorna som levde här en gång i tiden. Trots att djurbåsen var tomma kunde vi ana värmen från en liten rar ko eller kanske några får som haft sin hemvist här.

När vi var i Äskhult var det eftersäsong

En utmärkt tid om du vill se sig omkring utan att trängas med horder av folk. Vi kunde strosa runt och insupa atmosfären i lugn och ro. Den äldsta byggnaden är en lada från senare delen av 1600-talet. Men här finns också gårdar från 1700- och 1800-talet. 

Natur och kultur i skön förening

Naturen runt omkring är också väldigt vacker med blandad lövskog, en liten sjö och stenmurar. Är du det minsta intresserad av kulturhistoria är det här ett högintressant utflyktsmål. Vi älskar i alla fall att göra utflykter som tar oss tillbaka i tiden och ger det där lilla extra. 

Om Äskhults by 

Äskhult som ligger i Kungsbacka kommun är både ett så kallat kulturreservat (2004) och ett naturreservat (1997). Byn har numera inga bofasta kvar, den sista dog 1964. Äskhults by är bevarad i historiskt skick och består av fyra gårdar. Den är bevarad tack vare att människor under 1940- och 1950-talen jobbade för att den skulle få stå kvar som den är. 1981 blev den förklarad som byggnadsminne. Äskhults by är dessutom kategoriserad som riksintresse för kulturmiljövård.

Plats (karta)

Brunch på Skårs Gård
Skallkroken
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
söndag, 02 oktober 2022

Captcha bild

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved