Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (567 ord)

Åhus är värt ett besök

Åh vad vi gillade Åhus! Låt oss få ta med dig på en promenad via stranden in till centrum.

​Vilken fantastiskt fin strand! Vilken brygga! Vilka tallar! Vilket centrum! Vilken historia! Vilka trevliga människor som hejar på varandra. Hit vill vi Absolut åka tillbaka. 

Vi hade ställt upp vår lilla husbil på First Camp Åhus. Därifrån var det bara 250 meter ner till stranden och cirka två kilometer in till centrum av Åhus. På vägen ner till stranden passerade vi en lång äventyrsbana högt upp i träden. Om du har barnasinnet i behåll och är hyfsat stark och vig är det säkert en jättekul aktivitet. Stranden var verkligen fin med nästan vit finkornig sand mot det blåa havet. Överallt såg vi människor som promenerade. Alla hälsade, gammal som ung. Det gjorde att vi upplevde en välkomnande atmosfär trots att vi alla höll avstånd med god marginal.

Vi gick 200 meter ut i havet

Vi gick utmed vattenbrynet bort till den fantastiska bryggan som sträcker sig 200 meter ut i havet. Den uppfördes 1998 tack vare donationer från både privatpersoner och företag. Namnen finns bland annat inetsade på de rejäla plankorna du går på.

Vi fotograferade förstås Åhus barrigaste fotomodell

Bredvid bryggan finns nog den mest fotograferade tallen i Åhus. Det är inte konstigt för denna majestätiska tall med sitt säregna uttryck ger dig en känsla av att befinna dig på en exotisk plats i världen. Appropå tallar så är det ett signum för Åhusområdet. Du ser dem överallt. Stora och ståtliga. Det som är lite fascinerande är att tallarna trots närheten till havet, och förmodad mycket blåst, växer så rakt ändå. Vi stod och beundrade en av dessa tallar när ett Åhuspar gick förbi och i farten bara sa "Ja, vi Åhusbor är så stolta över våra tallar." Mycket förståeligt.

En sak vi också gillade var de konstnärliga stolar som fanns utplacerade vid stranden. Superläcker form. Riktig nyttokonst.

Nu hoppar vi raskt över till centrum av Åhus

Vi gick utmed kajen och kunde konstatera att det förmodligen är ett härligt liv här under sen vår, sommar och tidig höst. Det låg fullt av små mysiga restauranger utmed kajpromenaden. Undrar hur det blir i år? Hoppas att Corona ska försvinna till sommaren så att alla kan njuta av trevlig samvaro igen.

I alla fall kan vi konstatera att vi verkligen tyckte om denna lilla, lilla stad. Så mycket historiskt sevärt. Vi hann checka av följande sevärdheter när vi var i Åhus centrum:

  • Medeltida Åhus 
  • Torget 
  • Sankta Maria Kyrka
  • Kungsstugan
  • Köpmannagatan
  • Sankta Annas Hospital
  • Borgruinen
  • Dominikanerklostret
  • Åhus Gästgivaregård
  • Absolut hemma - The Åhus Villa


Allt upplevt från utsidan den här gången. Så vi inser ju att vi har mycket att se fram emot vid ett nytt besök. Då kan vi förhoppningsvis få upptäcka mer även på insidan.


Plats (karta)

Idag är vi i Limhamn
Idag är vi i Åhus