logg

Välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (541 ord)

Åhus borg - en häftig ruin

Nu grottar vi ner oss i en ruin - och inte vilken som helst 

Det finns två saker som vi verkligen gillar. Natur och kultur. Och i kultur ingår historia. Spännande historia. Den här gången grottar vi ner oss i ruinen efter Åhus borg. En historia som börjar redan på 1000-talet.

Det är andra gången vi besöker Åhus. Vi blev förtjusta i denna lilla stad redan första gången vi var här och nu var det äntligen dags igen. Drygt ett år senare. Vi står på samma camping, First Camp Åhus, men inte på samma plats. Tallarna är lika långa och ståtliga nu som då. Vi gjorde samma promenad som första gången. Men den här gången fastnade vi lite extra för ruinen efter Åhus borg.

Det som förtar det visuella intrycket av denna spännande ruin är den extremt fula och stora hamnsilon som tornar upp sig i bakgrunden. Ingen snygg kombo. Men det går att hitta snygga fotovinklar om du anstränger dig lite.

Vad är nu detta för märkvärdig borg?
På medeltiden hette Åhus borg Castro Aaos. Den uppfördes under 1000-talet och var verkligen strategiskt placerad, knappt en kilometer från mynningen till Hanöbukten, för att skydda det viktiga inloppet till Helge å. På den tiden var Knut den store kung. Och hans liv är ett kapitel för sig. Knut hann under sin livstid vara kung över England, Danmark och Norge. Det du! Han låg verkligen inte på latsidan.

Unik byggnadsstil
Borgen, vars byggnadsstil är unik för Skandinavien, anses dessutom vara Skandinaviens äldsta stenborg. Från början trodde man att det var ett slags palats för danska ärkebiskopar. Ett litet kyrkligt slott helt enkelt. Men 2006 startade en riktigt intressant historisk resa som ställde saker och ting på huvudet. Åhus borg var inte alls något myspysigt ärkebiskopsnäste utan tvärtom så var det en stor och kraftfull försvarsborg. Fast, i och för sig var ju åtminstone dåtidens kyrkliga företrädare mästare på intriger...

Här snackar vi om att vara i händelsernas centrum
Helge å var en oerhört betydande transportled under medeltiden. Här fraktades järn, timmer och säd från Åhus ut till Östersjön. All trafik övervakades från borgen som var ett nod för ekomiska och politiska spel mellan kung och kyrka. Och inte minst mellan de gamla fienderna Danmark och Sverige. Kampen pågick en bra bit in på 1600-talet då den danske kungen Christian IV styrde och ställde. Och vi som Halmstadbor har ju i "färskt" minne att vi också har varit en del av Danmark. Christian IV lät ju bygga ett slott hos oss i Halmstad.

Vill du veta mer om borgen? Här kommer boktipset
Bilden på den återgivna unika borgen är hämtad från boken Borgen i Åhus : ett medeltida maktcentrum. Du hittar den på de stora näthandlarna Bokus och Adlibris bland annat. Författare är Jimmy Juhlin Alftberg, Helén Lilja, Bertil Helgesson och Johan Wallin. Dessa arkeologer och byggnadsantikvarier medverkade vid utgrävningarna av borgen så här får du mycket spännande till livs. 

Källor: wikipedia och hela internet. Att googla är guld.

Plats (karta)

Idag är vi på Båstad Camping
Just nu är vi i Åhus
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
fredag, 22 oktober 2021

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.husbilsresa.se/

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved