Österlen - Ale stenar
Denna magiska plats mellan hav och himmel
Den 11 augusti kändes som en bra dag att dra söderut. Kåseberga och Ale Stenar är en favoritplats. Vi gifte oss i ringen av Ale stenar så det är ju klart att det alltid är speciellt att komma hit.
Det är alltid lika mäktigt oavsett vilken årstid du är här. Den här gången gick vi längre åt Ystadhållet än vad vi gjort tidigare. Vindarna var rejält starka och det gick knappt att hålla kameran stadig. Men vi lyckades trots allt få många fina vyer. Men det är det som är tjusningen - att känna naturens kraft. Där har vi inget att sätta emot. Det är bara att anpassa sig. Och njuta. För alla sorters väder har sin tjusning.
Självklart promenerade vi även till Kåseberga för att äta rökt lax. Och köpa med hem. Det är vardagslyx.
Vi övernattade på idrottsplatsen, det kostar 150 kronor inklusive el (120 kronor utan el). Toa och dusch finns. Kanske inte det fräschaste, men det är "good enough". Vi begär inte så mycket.
Lite om Ale stenar - tack Wikipedia för informationen!
Skeppssättningen består av 59 stenar, som var och en väger runt 5 ton. Hela skeppssättningen är ungefär 67 meter lång och 19 meter bred och är Sveriges största bevarade. Den står 32 meter över havet på Kåsehuvud, med utsikt över den branta kusten och Bornholm. Flertalet stenar är av granit från Kåsebergaåsen, men stävstenarna och altarstenarna är av Hardebergasandsten. Roderstenen är av vit kvartsit.
Skeppssättningen uppfördes under vendeltiden, men begravningar kan också ha ägt rum på platsen tidigare under järnåldern. Att det rör sig om ett monument från mellersta till sena järnåldern framgår av att stenarna står långt isär, inte tätt intill varandra som i bronsålderns skeppssättningar. Sex kol-14-dateringar av organiska rester framgrävda kring och i skeppet, bland annat under några av stenarna, ligger inom intervallet 400-900 e Kr med tyngdpunkt i 600-talet.