Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (547 ord)

Apelviken i Varberg

Vilken underbar dag! Havet stormade och glittrade och vi njöt... 

Den här helgen landade vi på Apelvikens Camping. Vi har hört mycket positivt om den och var självklart nyfikna. Men vi kan konstatera att det absolut bästa finns utanför campingen. Nämligen havet och naturen. Wow!

Efter en god och lång brunch i vår älskade plåtis packade vi ryggsäcken och gav oss ut på ett nytt äventyr. Just denna dag var det minst 20 meter/sekund i byarna men det hindrade varken oss eller alla kitesurfare. Det var tätt mellan skärmarna ute på havet.


Kläder efter väder är vad som gäller i alla lägen och vi har skaffat oss vindjackor som vi verkligen är supernöjda med. Vi bestämde oss för att gå utmed havet in till Varbergs centrum. Som vanligt tog vi inte den lätta och korta vägen. Nej hellre lite utmaningar, det blir så mycket roligare då.

Vindpinat, och trift som briljerar

Naturen är fantastiskt fin på den här lilla sträckan. Först vandrade vi in i ett litet område med lövskog och blomster. I bakgrunden skymtade ett glittrande blåsigt hav. Sedan övergick det till ett mer kargt område med vindpinade buskage som ännu inte släppt loss sin grönska. Däremot briljerade triften. Det var så vackert med denna trift, stenarna och klipporna - och så havet, som vi älskar.

Klättring bland klippor är bra för balansen

Vi tog sikte på en fyr och bestämde oss för att ta oss upp dit. Det fanns "stigar" att följa och tack vare dem tog vi oss upp till fyren som heter Subbe och togs i bruk 1934. Där uppe kunde vi blicka ut över ett stormigt men solglittrande hav. Nervägen var inte den enklaste. Här fanns inga "stigar" utan du fick ta dig fram över små och stora stenbumlingar. Balansträningen blev en bonus.

Mäktiga vågor

Vår vandring fortsatte utmed havet. Det är mäktigt att se när vågorna slår upp kaskader, så höga och stora att du trots avståndet nås av havets droppar. Vi måste säga att Varbergs kommun verkligen har anlagt en fin promenadväg. En spännande del av vår vandring var att gå in på en väg mellan klippor. Vilket arbete det måste ha varit att lyckas med det.

Nu vilar vi fötterna

Självklart blev det en tripp upp på Varbergs fästning och en titt på det vackra kallbadhuset innan vi begav oss tillbaka till Apelviken. Efter över en mil och mer än fyra timmar till fots landade vi i vår älskade Plåtis igen. Det var riktigt skönt att få vila fötterna och sitta i lä här inne och mysa. Vilken underbar dag vi har haft!

Plats (karta)

Idag är vi på Haverdals camping
Idag är vi på Apelvikens Camping