logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (460 ord)

​Atlanthavsvägen - Norge

Vi har kört på en av världens finaste vägar! 

Vi hade övernattat i Kristiansund på vår färd söderut i Norge. Ett av delmålen var den spektakulära Atlanthavsvägen. Den fanns med på önskelistan över upplevelser i vårt kära grannland. Enligt utsago ska det vara en av världens finaste vägar. Vi håller med! För att inte missa något vände vi och körde tillbaka för att kunna köra över en gång till. Det är det nog inte många som gjort.

Den 8,3 kilometer långa vägen går mellan Vevang och Kårvåg och sammanbinder de små kustsamhällena mellan Molde och Kristiansund. För att få ihop det har Atlanthavsvägen byggts på små öar med hjälp av åtta broar och ett antal vägbankar. Det här är Norges näst mest besökta turistväg. Inte konstigt!

Med Atlanten alldeles intill vägen
Något som är positivt är att det finns många parkeringsfickor att köra intill för att kunna stiga ur bilen, ta en liten promenad och njuta av vyerna. Det är något magiskt över både naturen och närheten till det mäktiga havet - Atlanten. Vi hade den sagolika turen att solen sken och havet var stilla när vi körde här. Man kan ju föreställa sig hur tufft det kan vara att ta sig fram när det är storm och höga vågor.

En rolig sak som vi upptäckt är att både här på Atlanthavsvägen och utmed andra vägar i Norge kan man hitta ordet SMIL och en glad gubbe sprayat på vägen eller utmed vägkanterna. Kanske har norska vägverket anställt en grafittimålare? Lite kul är det i alla fall. Och syftet uppnås - du drar på smilbanden. Just den bilden valde vi att kräma till lite extra med färg för att du ska kunna se den.


Därför kom Atlanthavsvägen till
Anledningen till att vägen byggdes var att områdets fiskeindustri behövde bättre vägförbindelser för sin handel och export. Idag är det en av Norges mest populära turistvägar. Byggstart var 1983 och 1989 öppnades vägen för trafik. Hela Atlanthavsvägen är totalt 36 kilometer.

Plats (karta)

Idag är vi på Sandviks Camping
Idag är vi på Songnabben Camping i Norge
 

Kommentarer 2

Gäst
Gäst - Peter Kjellsson den onsdag, 11 augusti 2021 20:49

Storseisundet bro har jag passerat många gånger med båt när vi lastar kalk inne i Visnes. Den hästigaste gången hade vi följe med en flock Vikvalar.

Storseisundet bro har jag passerat många gånger med båt när vi lastar kalk inne i Visnes. Den hästigaste gången hade vi följe med en flock Vikvalar.
Åsa den fredag, 13 augusti 2021 18:41

Alltså vilka upplevelser du får vara med om Peter! Hoppas du har en fin semester nu. Själva har vi börjat jobba igen. En sak vet vi efter den här semestern - Norge har verkligen vunnit våra hjärtan,
Ha det riktigt gott!
Åsa och Micke

Alltså vilka upplevelser du får vara med om Peter! Hoppas du har en fin semester nu. Själva har vi börjat jobba igen. En sak vet vi efter den här semestern - Norge har verkligen vunnit våra hjärtan, Ha det riktigt gott! Åsa och Micke
Gäst
torsdag, 20 januari 2022

Captcha bild

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved