Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (476 ord)

Barsta vid Höga Kusten

Barsta - därmed basta! 

På vår färd utmed Höga Kustens väg som kallas för Världsarvsvägen kom vi fram till Barsta. Och den lilla platsen på jorden kan vi rekommendera. Därmed basta. Där fanns både en liten camping, ett kapell från 1600-talet och en restaurang vid namn Skutskepparn. Testa att säga det. Det är svårare än man tror.

För min egen del måste jag nästan göra en mental särskrivning för att få "k" på Skut och "sch" på skepparen. Det här är i alla fall ett gemytligt ställe med ett lågmält, glatt och vänligt bemötande. Ljudnivån är behaglig. Ingen stressig dunkadunkamusik utan det som hörs är människors mummel och småprat och slamret av besticken när de äter. Ett lugnt bakgrundssorl helt enkelt. Miljön känns gammeldags genuin med pärlspont på väggarna, grova plank i taket och pyntat med detaljer kopplat till hav och fiske.

Vi bestämde oss för att äta hemmatrillade köttbullar. Det blev en enkel och prisvärd måltid som gjorde oss mätta och belåtna. Förresten så funkar ett glas rött utmärkt till köttbullar.

Hur var campingen då?
Jo, men det var en enkel och havsnära camping där vi togs emot av den genomtrevlige värden Björn. För 250 kronor (2020) fick vi en gräsbelagd plats med el. Här står ärlighet och tron på människor högt. Vill du ha något att smaska på så är det bara att ta. Värden litar på att du gör rätt för dig. Och det gör folk. Det finns även en liten strand och en liten hamn där "båtbussen" Ronja stod redo för att ta med sig människor ut i skärgården.

Bäst bevarade fiskekapellet från 1600-talet
Barsta fiskekapell i Nordingrå är det bäst bevarade av alla fiskekapellen på Höga Kusten. När du närmar dig byggnaden som invigdes 1665 kan du känna doften av tjärabearbetat trä. För att ta dig in får du ta den stora nyckeln som hänger på en krok bredvid den massiva dörren. När du sedan kliver in blir du helt betagen. I detta lilla mörka kapell har taket smyckats med bibliska motiv. 

Framme vid altaret har någon placerat två helt förtjusande sommarbuketter på varsin sida om bibeln. Bänkarna där människorna satt är enkla och grovhuggna, och det är så vackert i all sin enkelhet. Missa inte denna pärla till utflykts- och andaktsmål.

Dagen efter var inbokad för äventyr i naturreservatet, men det berättar vi om i ett annat inlägg. 

Plats (karta)

Höga Kusten - Rotsidans naturreservat
Idag är vi Barsta hamn