Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (316 ord)

Bernkastel-Kues

 Vackra, lilla, superhistoriska Bernkastel-Kues

För sent! Ja, vi kom fram alldeles för sent. Den lilla campingen/ställplatsen vid Bernkastel-Kues hade stängt både grind och reception. Tyvärr alldeles för tidigt med våra mått mätt. Klockan 18 är ju inte supersent. Tycker vi.

I Sverige är vi ju bortskämda att det mesta går att lösa även framåt kvällningen. Nåja, det löste sig med övernattningen ändå. Vi fricampade på en parkering mitt emot ett fallfärdigt hus med ett bilvrak inbäddat i grönska framför. Det kostade noll kronor och funkade utmärkt för sitt syfte - att sova.

Dagen efter flyttade vi vår Plåtis och parkerade lätt som en plätt på en vanlig parkering. Sedan promenerade vi in till den gamla stadsdelen Bernkastel som är helt bedårande med sina fantastiska korsvirkeshus och små smala gränder. Vi vandrade långsamt runt i centrum, njöt av arkitekturen och atmosfären. Det blev en skön fikastund vid Markplatz där vi kunde studera folk och fä medan vi smuttade på vårt kaffe. Det är lätt att bli förälskad i dessa små tyska vinstäder utmed Mosel.

Det här är en så kallad tvillingstad

Två städer har alltså gått samman, Bernkastel och Kues. "Och-et" borta och istället ersatt med ett sammanbindande streck - ett bindesstreck. Denna 700-åriga stad ligger på båda sidorna om floden Mosel. Bernkastel-Kues är berömt för sin vinproduktion, och staden ordnar varje år en vinfestival i början av september. Det hade varit trevligt att pricka in någon gång. 

Hela Moseldalen är verkligen vacker. Vin och historia är en ypperlig kombination. Här finns gamla borgar och byggnader som minner om den viktiga plats floden Mosel har haft genom årtusenden. Kort sagt - i Moseldalen finns alltid något att se och uppleva.

Plats (karta)

Zell i Moseldalen
Bad Endorf