Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (533 ord)

Bibinje

Vi råkade hamna i Bibinje - och det var en himla tur kan jag tala om!

För det är så det är. Vi råkar ofta hamna på en plats. Fast vi egentligen hade tänkt oss något annat. Men så råkar det bli som det blir. Och det mest fantastiska är att det hittills alltid blivit bättre än bra. Så även denna gång. 

Vi hade kört långt och kände att det var dags att stanna till. Vi hade Zadar i sikte. Men råkade som sagt var hamna i Bibinje. Det finns mängder med små långsmala campingar. Vi frågade på ett ställe men där var det fullt. Som tur var. För efter bara några meter blev vi stoppade av en man i "pellebadbyxor". Han hade plats för oss. Men vi var tvungna att följa med på en liten guidad visning innan han vinkade in oss mellan och under olivträden. Jag är ytterst tacksam att det inte var jag som skulle hjälpa till med parkeringen. 

Vilken liten pärla vi hade "råkat" hitta! En egen liten strand. Ett servicehus med kök, kyl, toa och dusch. 25 € per natt kostade det. Vi hade tänkt stanna max två nätter innan vi körde vidare till Montenegro. Men det blev tre trevliga dygn. 

Möten som vi kommer att bära med oss

På campingen träffade vi kajakmatadorerna från Skövde, Kicki och Johan Venäll. De bjöd in oss till VM-fotbollskväll vid stranden med frukt och vin. Där satt vi och hejade på Sverige. Det hjälpte inte, men det var kul ändå. 

Vi fick rasande trevliga tältgrannar, Katy från Australien och Jennf från England. Båda unga lärare. Och som grädde på moset träffade vi Ludde och Tony på restaurangen där vi skulle äta och titta på matchen Kroatien - Ryssland. Det blev gemensam cykelfärd tillbaka och inspektion av varandras husbilar. Ett litet glas på det satt som en smäck. 

Besök trevliga Bibinje och den megastora marinan

Förresten. Ta gärna apostlahästarna eller cyklarna och utforska Bibinje. Denna lilla behändiga by, nära Zadar, är både fin och trevlig. Det finns badstrand mitt i byn. Och gott om restauranger. Här finns också Marina Dalmacija, den största marinan på den kroatiska sidan av Adriatiska havet. Och marinan är verkligen något i hästväg. 900 båtar! Där passade vi på att äta på restaurang också när vi ändå var i krokarna.

Bibinje har en vacker kust med promenadstråk och badstränder. Tydligen finns det en värdefull etnografisk samling i stadsmuseet. Och i den lilla St Johannes Döparens kyrka från 1400-talet finns det en samling av sakrala föremål. De två sistnämnda har vi inte hunnit besöka. Men det kanske blir tillfälle till det så småningom.


Plats (karta)

Camp Naluka i Morinj
Niederwinkling