Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (481 ord)

Blåst i Falkenberg

Vi hade ingen aning om att vi skulle bli så rejält blåsta

Ja, det är bara att erkänna. Vi blev så blåsta att tårarna bara rann. Nästan oavbrutet. Det var ett tag sedan vi var ut för en sådan här rejäl blåsning. 

Tack och lov hade vi precis investerat i varsin ny vindjacka som nu fick visa vad den gick för. Testet fick med beröm godkänt. Vi står alltså i Lövstavikens småbåtshamn i Falkenberg för andra gången sedan vi köpte vår "husis". Första gången var vi här 2018. Det var också i april. Men då var det betydligt varmare, och inte lika blåsigt.


Vi hade tur med plats den här gången också. Eftersom alla båtägare inte fått i sina vattenfarkoster kunde vi stå på kortsidan med direktutsikt över hamnen, havet och ett antal vindkraftverk. Vi förstår nu varför vindkraftverken står just här. Det är den anledningen som som skapade tårar i ögonen och den där speciella framåtlutande gången du får när du går i motvind. 

Som en savann med gigantiska giraffer

Vi hade bestämt oss för att undersöka området utanför hamnen den här gången. På ett ställe såg vi en fricampande husbil. Det noterades i internminnet. Åker vi hit igen och det är fullt så kanske det finns andra möjligheter att övernatta.

Hur beskriver man naturen utanför hamnen. Ja, det är inte lätt. Kanske man kan likna den vid en slags stäpp eller savann där vindkraftverken står utspridda som gigantiska giraffer. Fast giraffer har ju inte propellrar på huvudet. Men ändå, ni kanske förstår tanken...

Det där "swoschande" ljudet - kan man bli knäpp av det?

En annan sak som vi slogs av var att vi aldrig har varit så nära ett vindkraftverk innan. De är stora, jättestora, enorma, gigantiska! Det är nästan en lite läskig känsla att stå nedanför och blicka upp på de där propellrarna som stadigt snurrar i vinden. Tänk om en sådan skulle lossna... Och så det där "swoschande" ljudet. Vi funderade på om det är ett ljud du kan vänja dig vid eller om du blir knäpp av det. I vilket fall som helst så är det ändå en bra grej det där med vindkraft. Men det behövs vind. Mycket vind. Och då får man stå ut med att bli genomblåst.

Kul med kreativa kontraster

Ibland är det skönt med något väldigt litet som kontrast till allt det stora. När vi gick förbi sjöbodarna noterade vi en kul återbrukslösning av en liten tesked. Den hade böjts till och blivit en hasp. Visst är det charmigt när saker får nya användningsområden!

Platser på G som vi gillar
Idag är vi i Lövstavikens småbåthamn