Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (477 ord)

Böda hamn

Böda hamn bjuder på oanad krigshistoria

Fina lilla Böda hamn. Liten och gemytlig. Det är en gammal fiskehamn belägen på norra Ölands östkast. Idag fungerar den som gästhamn och den är en populär ställplats för husbilar. 2009 utsågs Böda Hamn till Årets Ställplats av tidningen Husvagn & Husbil. 

Vi var här i mitten på maj. Och det verkar vara ett populärt ställe för husbilar. Elplatserna var upptagna. 100 kronor per natt kostar det att stå här, utan el alltså.

Det finns mycket att undersöka i området. Böda Ekopark är ett annorlunda skogslandskap med en rik kulturhistoria. Sandstränderna och långa och grunda. Du får gå en bra bit innan du kan ta dig ett dopp. Det mest spännande är att det finns ett gammalt vrak - krigsskeppet Mars. Det sjönk  1564 i samband med det nordiska sjuårskriget. Fartyget ligger på 73 meters djup utanför Ölands norra udde. Tydligen ska det finnas ett litet museum kring detta, men det hade vi ingen aning om när vi var här. 

I hamnen finns el, vatten, wc, dusch samt avlopps- och gråvattentömning. När vi var här höll de på att renovera. Det kommer att bli jättefint när det är klart. Det finns även en restaurang i området. Denna gång blev det inget besök, men kanske nästa.

Mer om krigsfartyget Mars:

Sommaren 2011 hittade dykare vraket efter det svenska krigsfartyget Mars, som sjönk i strid år 1564. Vraket ligger på 73 meters djup utanför Ölands norra udde. Fartyget sjösattes 1563. Man vet inte riktigt hur stort det var jämfört med andra fartyg vid samma tid. Men gissningsvis cirka 50 meter långt och 14 meter brett. Det betyder att Mars var större än Vasa. Förmodligen hade Mars fyra master. Det fanns 107 kanoner ombord och det fanns även vapen som exempelvis armborst, pilbågar, musköter och yxor. Kapten var amiralen Jacob Bagge som även var befälhavare för hela svenska flottan. Besättningen bestod av ungefär 670 personer.

Under det nordiska sjuårskriget 1563-1570 stred Sverige mot Danmark och den tyska staden Lübeck. Man krigade om kontrollen över Baltikum och den lönsamma handeln i Östersjön. Danskarna ville också  återskapa Kalmarunionen. Kriget fördes till stora delar till sjöss och krigslyckan växlade mellan de olika sidorna. Kriget fick ingen tydlig vinnare kriget, men många dog på båda sidor.
I kriget hamnade Mars i närstrid, och det började brinna ombord. Bagge gav upp och togs över till ett fiendefartyg tillsammans med ett hundratal besättningsmän. I samma veva klättrade flera hundra man ombord på Mars för att plundra fartyget. Men krutförrådet exploderade och upp emot 1000 människor dog. Jacob Bagge fick sitta fängslad i Köpenhamn och frigavs efter krigets slut.

Källa: Sjöhistoriska.


Plats (karta)

Båstad camping
Borgholm