Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (462 ord)

Borenshult slussar vid Göta Kanal

Vi liksom slussades in i semestern 

Vi åkte från Halmstad med sikte norrut. Som vanligt hade vi bara gjort en grovskiss över resandet för att skapa den semesterflexibilitet som behövs för att gå ner i varv. Vi hamnade vid Göta Kanal, närmare bestämt vid Borenshults slussar. Stackars Göta kanals skapare Baltzar von Platen (1766-1829) som missade invigningen 1832.

Det var en liten enkel ställplats på en grusparkering. Betalningen gjordes i den lilla slusskiosken. Det här året (2020) gick det loss på 200 riksdaler inklusive el. Vi hade vädret på vår sida en stund och kunde sitta ute och äta en helt osannolik kombination av Bullens pilsnerkorv, Colmans senap och vattenmelon. Till efterrätt blev det lite kex med S:t Augurs bredbara ost. 

Imponerande ingenjörskonst det där med slussning

Efter en god natts sömn (vi sover aldrig så gott som i husbilen) var det dags att vara med om slussning på riktigt. Vi har sett det på TV, men att se det själv med dina egna ögon är något helt annat. Tyvärr blev det bara en slussning som gick neråt, uppåt ska tydligen vara mer spännande. Men för oss landkrabbor var det nog så fascinerande. Vi hade ingen aning om att en sluss kunde sänkas på bara några minuter. Konstruktionen är helt otrolig. Tänk att bara kunna tänka ut denna exemplariskt enkla och funktionella lösning.

Lite spännande historisk kanalfakta

I maj 1810 togs de första spadtagen vid Motala och Forsvik. Syftet var göra det möjligt för fartygen, som annars var tvungna att färdas genom Öresund eller danska vatten - och därmed även betala Öresundstullen till Danmark för att ta sig mellan Kattegatt och Östersjön. Istället kunde de färdas genom Sverige. Kanalen öppnades 1832. Det låg hårt arbete bakom. 58 000 soldater från hela Sverige grävde med stålskodda spadar kanalen, en mindre del av arbetsstyrkan bestod även av ryska desertörer och privata arbetare.

Göta kanal sträcker sig från Sjötorp vid Vänerns östra strand i Västergötland och mynnar sedan ut i Slätbaken vid Mem i Östergötland. Totalt finns det 58 slussar på denna sträcka. Göta Kanal kallas för Sveriges blå band, ibland kallas kanalen även för skilsmässodiket eftersom det lätt uppstår diskussioner vid slussning.

En sak kan vi konstatera och det är att det här är snillrik ingenjörskonst. 

Plats (karta)

Idag är vi i Falun
Idag är vi vid Borenshults slussar