Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (586 ord)

Borgholm - Solliden och slottsruinen

På besök i naturreservatet Borga hage och slottsområdet 

I år firade vi Kristi Himmelfärdsdag med en god frukost i solen med utsikt över Kalmar sund. Vi befinner oss på Kapelludden i Borgholm. Vår egen färd gick inte direkt till himlen, även om det känns bra nära när du är uppe vid slottsruinen och spanar ut över nejden. Nej, vi tog hjälp av apostlahästarna. Med andra ord gav vi oss ut på vandring.

På vår väg mot slotten stannade vi till vid Kulturbåtsbryggan och beundrade bland annat ett ett gäng Ölandssnipor. Det är allmogebåtar med samma robusta byggstil som vikingaskeppen. Med hjälp av dessa har ölänningarna, framför allt på norra Öland, fraktat människor och gods i flera århundranden.

Naturreservatet Borga hage är fantastiskt vackert
Den skira bladgrönskan, murgrönan som omfamnar döda träd, vitsippor, gulsippor, svalört och smörblommor. Och så dessa skönsjungande fåglar. Tyvärr känner vi inte igen alla, men oavsett det så är Koltrasten den ultimata soloartisten. Den sången överträffar allt.

Almsjukan har haft en hård åtgång i området. Överallt ser du döda almar som fortfarande sträcker sina grenar upp mot himlen. Men utan liv. Samtidigt kan vi inte låta bli att fascineras av hur det skapats riktiga konstverk av dessa träd. Det ser ut om om någon har karvat och kärleksfullt slipat med en fint sandpapper för att få fram den perfekta ytan. Och det lyckades.

Solliden - kungafamiljens Öländska paradis
Förutom det lilla sommarslottet finns här en fantastisk parkanläggning där naturen har sin självklara plats. Men sedan har det adderats olika temaområden med fokus på allt från rosor till stenträdgården. Konsten finns överallt. Knubbiga keruber är väldigt väl representerade.

Glaskonst av högsta klass i slottsparken
I år finns det dessutom en helt magisk utställning av den stora glaskonstnären Bertil Vallien i slottsparken. Den kan vi verkligen rekommendera. Glaskonst gör sig allra bäst när ljuset får reflektera sig i ytorna. Det känns lite uttjatat att säga det - men det är ta mig tusan en helt fantastisk konstupplevelse.

Borgholms slottsruin fascinerar alltid
Efter detta fortsatte vi med sikte på slott nummer två. Eller egentligen är det väl nummer ett för det fanns först. Även om det numera är en ruin. Vi pratar om Borgholms slottsruin. Den här gången valde vi att gå runt den, eller rättare sagt - nästan gå runt den. För den är så ointaglig att du inte kan runda den. Men ändå, när du går utmed dessa bastanta murar ingjuts du av respekt. Borgholms slott måste ha varit nästan ointagligt.

Och så såg vi lite orkidéer
Att vi dessutom fick njuta av vildväxande orkidéer toppade upplevelsen i anslutning till slottsruinen. När vi drygt en mil senare landade på Kapelluddens camping blev det välförtjänta grillade hamburgare och en fin solnedgång som avslutning. 

Plats (karta)

Just nu är vi i Åhus
Friheten med husbilslivet