Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (557 ord)

Borstahusen i Landskrona

Det var lite hejsan hoppsan när vi hamnade i fiskeläget Borstahusen 

Vi trodde att vi var på väg till Lundåkrahamnen. Men, nähä, det sket sig fullständigt. Vi fick nämligen syn på en skylt som pekade mot en camping vid Borstahusen. Eftersom vi är världsmästare på flexibilitet och att ta snabba beslut så svängde vi givetvis av. Och det är vi mycket nöjda med.

Nåväl, vi landade alltså på Mötesplats Borstahusen. En stooor camping. Vilket vi inte gärna väljer i första hand, men nu var det lågsäsong och då slapp vi trängseln. Borstahusen erbjuder mycket på en ganska komprimerad yta. Gillar du att spela golf så finns en havsnära golfbana. När vi var här blåste det rejält och vi funderade på hur svårt det kan vara att slå bollarna rakt.

Vi gick ner till havet och spanade ut mot Ven
Till Ven måste vi åka någon gång. Vi har pratat om det många gånger. Förr eller senare blir det av. Nu fortsatte vi på Borstahusslingan utmed havet. Väl framme så vandrade vi i de gamla gränderna med sina välbevarade hus från 1700-, 1800- och början av 1900-talet. Pittoreskt är ett ord som beskriver det bra. 

Nere i hamnen finns självklart fiskebåtar, men även restauranger och kanske lite otippat ett kulturhus med konsthall, restaurang och museum - Pumphuset. Vi besökte en fantastisk utställning med graalglas som har en helt egen coolhetsskala. Peter Hermansson heter konstnären, och det märks att graffiti har präglat hans konstnärskap. Vi tittade även in i museet som beskriver Borstahusens historia som fiskeläge.

Godaste torskryggen på evigheter
När magen kurrade bestämde vi oss för att äta på Hamnens Hörna. Där åt vi en ugnsbakad torskrygg som var helt perfekt tillagad. Vi minns inte när vi åt en så god torskrätt senast! Så nästa gång vi kommer till Borstahusen lär vi nog landa här igen. 

Naturreservat och sandberg lockade
Nu var det dags att vandra tillbaka till husbilen. Men, som vanligt blev det ett nytt snabbt beslut. Varför inte ta en tur till Sandbergen när vi ändå hade på oss vandrarskorna. Så vi promenerade förbi vår Plåtis med siktet inställt på naturupplevelser. Det gick uppför, och uppför och vi klev in i naturreservatet Hilleshögs dalar. Någonstans längre fram skulle vi kunna ta del av Sandbergen. 

Om vi hade tur hade vi kunnat se både tornseglare, havsörn, kungsörn, pilgrimsfalk och tofsvipa. Men, nej, sådan tur hade vi inte denna gång. Men vackert var det i vilket fall som helst. Det här var definitivt inte sista gången vi besökte Borstahusen med omgivning. 

Borstahusen besökte vi senhösten 2021. 

Plats (karta)

Idag är vi på Evedals camping
Idag är vi på Apelviken