logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (474 ord)

Budva i Montenegro

Pippi Långstrump, en massa miljonärer och historia tusentals år tillbaka i tiden

Om du inte visste det innan så har minsann delar av filmen Pippi på de sju haven spelats in här. Pippi Långstrump var min idol när jag var barn så det var ju lite kul att uppleva filmplatsen. Men det är faktiskt inte därför vi är här. Nej det är en helt annan historia. Nämligen en som började för 2 500 år sedan. Ett besök i Budva är ett mycket angenämt "måste" om du är i Montenegro. 

Det var en artikel i tidningen Hallandsposten som gjorde att vi blev nyfikna på Montenegro och bestämde oss för att hit ska vi. Tackar för tipset! Landet är ett av Europas minsta ytmässigt. Men på denna lilla yta kan du uppleva allt från kristallklart vatten och hisnande höga berg till städer med fantastisk historia. Någon har sagt, eller skrivit, att om du korsar Norges fjordar med Medelhavet så får du Montenegro. Det är sant!

Miljonärsfrossa i Budva

Budva, som är Montenegros mesta turistmetropol, består till största delen av många höga hus och hotell. Massor med hotell. Det räknas som en jetsetplats med sina sandstränder och livliga nattliv. Men de riktiga jetsetarna håller nog mest till på den gamla piratön Sveti Stefan. Där finns numera både casino och ett riktigt lyxhotell. Enligt en uppgift på Wikipedia så ska Budva vara den stad i Europa som har flest miljonärer per capita. Där ser man.

Gammalt, gammalt, gammalt!

Den gamla stadsdelen i Budva omges av en medeltida ringmur som byggdes av venetianerna. Vi har nu trätt in i den 2 500 år gamla delen. Här finns kyrkan Santa Maria som grundades på 800-talet och andra historiska sevärdheten. Vi besökte det berömda Citadellet med den fantastiska utsikten över det adriatiska havet. Och så passade vi även på att äta lunch när vi var här (ja, klockan är ju som vanligt runt 12 när vi gör våra utflykter). Matkulturen i Montenegro kan närmast beskrivas som en korsning mellan Italien och Kroatien. Gott med andra ord. 

På återseende - hoppas vi

Du kan inte bli annat än ödmjuk när du strosar runt på dessa smala, vindlande och blankslitna kullerstansgatorna och försöker ta in alla dessa imponerande år. När vi var här gjorde vi även en utflykt till UNESCO-klassade byn Kotor. Däremot har vi kvar att utforska nationalparken Cijevna med sina imponerande vattenfall endast någon timme bort. Vi kommer gärna tillbaka till Montenegro.Plats (karta)

Camping Legjenda
Kotor
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
söndag, 02 oktober 2022

Captcha bild

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved