logg

Välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (536 ord)

Coronagränsen i Haparanda

Haparanda bjuder på östpunkt, världsarv, försvarspolitik och en oönskad virusgräns 

På vår Norrlandstripp har vi nu landat i Haparanda. Vad har denna stad att bjuda på? Ja, det vi vet nu är att det är en försvarspolitiskt viktig plats. Att det finns en speciell punkt och ett världsarv, och lite till...

Vet du var Sveriges östligaste punkt ligger? Inte? Då kan vi tala om att den finns i Haparanda. Egentligen ligger den på en obebodd ö, Kataja, i Torneälven där ena hälften tillhör Finland och den andra tillhör Sverige. Dit kunde vi inte ta oss. Men vi gick till den östligaste delen på fastlandet, Sundholmen, som ligger vid Torneälvens mynning. Där ligger en nybyggd hotellanläggning. Området som är döpt till Camp East (mycket passande) är under uppbyggnad och det ska tydligen även bli campingplatser. Här spelas även 2020 års avsnitt av Robinson in.

Meridianbågen - ett världsarv
I Haparanda finns även ett världsarv - Struves meridianbåge. Men vad är det för något kan man ju undra. Struves meridianbåge består av mätpunkter utmed jordens längdgrad (meridian). Genom triangelmätning kunde jordens storlek och form bestämmas. Pappa till de här beräkningarna var den tysk-ryske astronomen Wilhelm von Struve (1793–1864). Mätpunkten i Haparanda ligger i Perävaara.

Järnvägsbro och skyttevärn
På vägen till den östligaste punkten kom vi förbi en bro, den invigdes 1919 och var militärt viktig under första världskriget. På vardera sidan om järnvägsbron finns två skyttevärn. Tornvallen, som det kallas för, har stort historiskt värde och minner om Haparandas strategiska roll i svensk försvarspolitik under 1900-talet.

Den tragiska coronagränsen
En annan och betydligt tråkigare punkt är effekterna av coronapandemin. Nu pratar vi inte om själva sjukdomstillståndet utan om hur en gränslös gräns där Haparanda och Torneå gift sig genom åren nu ligger i skilsmässa. Vi gick bort till staketet som markerar gränsen. På finska sidan satt det poliser i en polispiket. Finländarna får komma in i Sverige, men svenskarna får inte komma in i Finland. Det är en mycket märklig och sorglig känsla när du tänker på hur ett litet, litet virus kan skapa gränser och murar mellan människor som blir så stora och kan bli svårt att sudda ut.

Det blev en bra vistelse i Haparanda
Det blev en trevlig vistelse i Haparanda trots gränsdragningen. Vi fick lära oss mer om staden, äta gott på coolaste restaurangen, bo precis vid älven på Haparanda Camping och fick dessutom en dos av allsång. Sedan är det något speciellt med ljuset. Himlen är så otroligt, nästan overkligt blå, samma sak med älven. Och gräset, det är verkligen grönare här.

Plats (karta)

Idag är vi i Kiruna
Det där med Norrland och renar
 

Kommentarer 2

Gäst - Bibbi Ekstrand (sida) den söndag, 26 juli 2020 15:23

Det syns att ni är intresserade av fotografering för ni har väldigt fina bilder. Även texten är intressant att läsa. Tror jag ska följa er blogg.
Vi har nyligen startat en blogg som heter Bibbi & Thomas husbilsblogg som jag såg ni tittat in på. Ska bli kul att följa era husbilsresor.

Det syns att ni är intresserade av fotografering för ni har väldigt fina bilder. :) Även texten är intressant att läsa. Tror jag ska följa er blogg. :) Vi har nyligen startat en blogg som heter Bibbi & Thomas husbilsblogg som jag såg ni tittat in på. Ska bli kul att följa era husbilsresor.
Åsa den söndag, 26 juli 2020 18:19

Tack för text- och bildkommentaren Bibbi - jo vi gillar att fotografera. Och framför allt jag gillar att skriva. Jättekul om ni vill följa oss. Vi har kikat in på er blogg, har för mig att det var wordpress? Men nu kommer vi inte in på länken. Vet inte vad som är tokigt. Kolla gärna och återkoppla. Det kanske bara är något tillfälligt fel. :-)

Tack för text- och bildkommentaren Bibbi - jo vi gillar att fotografera. Och framför allt jag gillar att skriva. Jättekul om ni vill följa oss. Vi har kikat in på er blogg, har för mig att det var wordpress? Men nu kommer vi inte in på länken. Vet inte vad som är tokigt. Kolla gärna och återkoppla. Det kanske bara är något tillfälligt fel. :-)
Gäst
måndag, 18 oktober 2021

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.husbilsresa.se/

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved