Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (611 ord)

Cykeltur till Årnäsudden

Natur-ligtvis hamnade vi i ett naturreservat 

Vi älskar att vara ute i naturen. Framför allt vid havet. Ibland är naturen lite långt borta. Det är då vi har turen att kunna ta en cykeltur till besöksmålet. Lite el gör dessutom underverk i backarna.

Den här gången blev det Espeviks Camping som fick vara värd för oss och vår husbil. Vi har varit här tidigare och uppskattar både prisnivån och lugnet. Det är inte en massa ståhej. Nej, här är det lätt att koppla av. Vill du sola och bada har du nära till stranden. I kiosken kan du köpa frukostfrallor, glass, godis och lite annat smått och gott. Minigolfbanan är populär har vi sett. Det finns dessutom en gatuköksvagn där du kan handla ett mål mat om du inte orkar fixa det själv. Kort och gott. Det är en enkel och alldeles lagom camping som just nu svämmar över av tusenskönor. Men, det är inte detta som är huvudsaken i det här inlägget. Det handlar istället om naturtur och cykeltur.

Cykeltur till naturen

Vi ville återuppleva förra gångens besök på Årnäsuddens naturreservat. Klipporna, havet, ljungheden, blomstren och enarna som duckar för vindarna och kryper utmed marken. Så vi tog en cykeltur bort till reservatet för att sedan kunna njuta av en härlig vandring i den vackra naturen.

Det du slås av är den enorma livskraft som finns

Vi såg en enbuske som dukat under för hård blåst och slagits till marken. Tror du att den dog? Nej då. Tvärtom så lever den i högönsklig välmåga fast numera platt som en pannkaka. Alla dessa blommor som liksom smyger utmed marken. Gyllengula nyanser livar upp den steniga miljön - vi ser smörblommor, solvända och kärringtand. Strandtriften har nästan blommat över med de torra fröställningarna är charmiga på sitt sätt. Björnbärsblommorna är kaxiga nog att försöka klättra upp för lite större stenar. 

Småbisarra fågelläten och precisionsdykare

Luften är fylld av fågelljud och fågelsång. En del läten är smått bisarra och andra så vackra att skinnet nästan knottrar sig. Vi beundrade en fisktärna, eller kanske det var en silvertärna, när den hangade ovanför havet. Kanske tre till fem meter upp med superspan på en fisk. Helt plötsligt dök den som en projektil ner i vattnet och kom upp med sitt byte. Snacka om precisionsdyk!

Grässtäpp mitt bland all sten

Vi vandrade utmed havet över stenar och klippor. Så småningom kom vi fram till något som kan liknas vid en grässtäpp. Det smaragdgröna gräset bullade upp sig här och där och skapade en skönt vågig yta. Mellan grästuvorna kunde vi se havets framfart i form av grunda "flodfåror". Förmodligen är det ett populärt äggkläckningsställe för många fåglar.

Att ta en vätskepaus sittandes på en uråldrig klippa och blicka ut över det blåblåa havet är oslagbart. Vilken ofattbar tur att vi har vår vackra natur att njuta av. Nu tar vi en cykeltur tillbaka till vårt turhus - vår älskade Plåtis.

Vi behöver hjälp med en blomstergåta

Vad heter den vita blomman som ser ut som en korsning mellan en bomullstuss och en fjäder? Den är helt oemotståndlig med allt sitt fluff!

Plats (karta)

Nu är det kokta fläsket stekt
Espeviks Camping