logg

Välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (403 ord)

Eketorps borg på Öland

Där går hon, dåtidens vikingaflicka... 

Har du varit på Eketorps borg på Öland? Om inte så har du något att se fram emot. Det man vet är att platsen varit bebodd sedan 300-talet under den tidsperiod som kallades för Järnåldern. Det inger respekt och det skapar många frågetecken i huvudet. I alla fall på oss.

Hur levde man, egentligen? Vad åt man, egentligen? Hur fungerade det sociala livet, egentligen? Tänk om du kunnat åka tillbaka i tiden och vara med en stund i dåtidens verklighet. Vi är inga historieprofessorer och kommer inte bli det heller. Men vi gillar historia. När du kliver in genom porten till Eketorp kan du inte låta bli att förundras över vilket arbete som ligger bakom återskapandet av denna medeltida borg. Den är återuppbyggd ovanpå utgrävningarna av originalborgarna, ja det har faktiskt funnits flera. Mellan 1964 - 1973 gjordes stora arkeologiska utgrävningar som visade att Eketorp haft tre faser av bebyggelse.

Ett värdigt världsarv
Eketorps borg ligger på det stora alvaret på Öland. Utsikten är milsvid från borgens mur. Åter igen befinner vi oss vid ett av UNESCO:s världsarv Södra Ölands odlingslandskap som består av världens största alvarmark tillsammans med sjömarkerna, radbyarna och åkrarna.

Då- och nutid kommer alltid att mötas
Här hittar du allt från boningshus och fähus till en smedja. I centrum finns brunnen som legat på samma plats som på 300-talet. Denna brunn bidrar än idag med livgivande och livsviktigt vatten.Det är lätt att låta fantasin vandra iväg och skapa egna berättelser. En flicka hastar förbi i medeltida kläder men med moderna gympadojjor på fötterna. Det är en ganska bra bild av hur då- och nutid ständigt möts.

Eketorp borgs livscykler
  1. Eketorp I, 300-400 e.Kr. Järnåldern. Ett 20-tal hushåll uppförde borgen som samlingsplats och för tillflykt i oroliga tider. 
  2. Eketorp II, 400-700 e.Kr. Övergången från Järnålder till Vikingatid. Ungefär 150 - 200 människor bodde där med sina djur. Det fungerade som en befäst bondbyr. 
  3. Eketorp III, 1170-1240 e.Kr. Tidig medeltid. Under denna period användes borgen som en militärgarnison med eget rytteri. Över hundra hus rymdes innanför ringmuren. 

Plats (karta)

Idag är vi i Bläsinge hamn
Ölands södra udde
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
fredag, 22 oktober 2021

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.husbilsresa.se/

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved