Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (686 ord)

En makalös kryssning på Lysefjorden i Norge


Vi har varit vid Preikestolen, fast lite från "fel" håll

När vi var i Stavanger bestämde vi oss att ta en halvdagskryssning på Lysefjorden. Det är bland det bästa vi har gjort. Vi har åkt mycket uppe bland de mäktiga bergen, men att få se dessa ur ett annat perspektiv, från vattnet gav ytterligare en dimension. Vi fick inte se Lysefjorden från toppen av Preikestolen, men vi fick se Preikestolen från botten - från en kryssningsbåt på Lysefjorden.

På vägen till till centrala Stavanger körde vi upp mot den berömda Preikestolen (Predikstolen) som har utsetts till världens vackraste utsiktsplats av Lonely Planet. Klipputskottet tronar hela 604 meter över Lysefjorden och om du har sett actionfilmen Mission Impossible - Fallout så kan vi berätta att en del av filmen utspelar sig här. Nåväl, vi kom aldrig upp till klippan. Alla parkeringsplatser var upptagna och det gick ett lämmeltåg av människor på väg mot Preikestolen så vi tappade stinget och styrde istället husbilen ner mot Mosvangen camping som ligger centralt och bra i Stavanger.

Vi gillar Stavanger

Väl incheckade på campingen smidde vi nya planer för Preikestolen och vårt Stavangerbesök. Och allt blev hur bra som helst. Vi cyklade in till centrum och vandrade sedan runt och tittade på sevärdheterna som finns i denna fina universitetsstad. Cool gatukonst, extremt färgglada hus och Europas bäst bevarade trähuskvarter kommer vi att berätta mer om i ett annat inlägg. 

En fantastisk kryssningsupplevelse

En av de viktigaste punkterna på dagens utflyktsprogram var en kryssning på Lysefjorden. Det blev en helt fantastisk upplevelse! Kryssningen tog cirka tre-fyra timmar tur och retur. När båten tuffade ut från hamnen visste vi inte riktigt vad som väntade oss, eller nej... det visste vi nog på ett ungefär, men vi förstod inte vidden av upplevelsen. För Norges natur är galet vacker, svindlade, bråddjup och brådhög även från vattnet. 

Vi fick uppleva häftiga vattenfall som föll så kraftigt att vattendimma lade sig över oss. Öar, kobbar och skär klöv fjorden då och då. Mäktiga bergssidor reste sig ur vattnet, då och då såg vi getter som lätt som en plätt studsade fram på klipputsprången. Du kan inte annat än känna en stor ödmjukhet och tacksamhet över att få uppleva allt detta vackra och storslagna. 

Varning för nackspärr 

Preikestolen fick vi se nerifrån och upp, vi kunde se "små, små" människor röra sig på klipputskottet.
Om vi nu ska varna för något när det gäller fjordkryssningar så är det risken för nackspärr. Större delen av tiden så stirrar du nämligen fascinerat upp för klippväggarna tills ögonen möter himlen. Det är bara att konstatera att Norges natur tar andan ur dig. Den är magisk, ja mer än magisk - den är magnifik!

Om Lysefjorden

  • Fjorden är 35 kilometer lång (har även en uppgift på att den är 42 kilometer, vilken siffra som stämmer vet vi inte) och ligger i Rogelands län, öster om Stavanger.
  • Namnet Lysefjorden betyder ljus fjord och tros härledan från färgen på graniten på bergen.
  • Fjorden är omringad av bastanta berg och mäktiga klippformationer. 

Källor: vi själva, visitnorway,se, fjordnorway.com.

2022-07-16

Plats (karta)

Vilka konsertkvällar i Malmö!
Skuleskogens nationalpark på Höga Kusten