Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (401 ord)

En nästan överjordisk konstupplevelse i Røros i Norge

Den här konstupplevelsen kombinerar rymden och korallrev. Den tar avstamp i David Bowies låt Starman och dyker sedan ner under ytan. 

Per Lyngsgaard är en dansk norrman med rötter i popkulturen och fäbless för det som finns under ytan. Eller för att vara mer bestämd, under havsytan. Hur ska man annars kunna förklara Per Lyngsgaards annorlunda keramikkonst? Kanske genom att mentalt kombinera David Bowies "rymdmusik" med ett korallrev.

The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars är en av världens bästa LP-skivor genom tiderna (tycker vi i alla fall). Den släpptes 1972 och geniet David Bowie tog rymden till jorden. Sedan tog Per Lyngsgaard rymden ner i havet. 

Frasen "There´s a starman waiting in the sky. He´d like to come and meet us. But he thinks he´d blow our minds¨ finns ingraverad på en liten metallbricka vid en skulptur precis vid entrén till Per Lyngsgaards kombinerade ateljé och butik. 

Att träda in till ateljén och butiken är som att vandra rakt in i magin, det är förtrollande. I valvet in till den lilla utegården och entrén till butiken och utställningen möts du av en ringlande orm. När du väl står på den lilla utegården hajar du till. Väggarna är fyllda av keramiska konstverk. Redan här häpnar du, tappar nästan andan. 

När du sedan går in i den kombinerade butiken och ateljén är det som att hamna i en värld där havet och rymden möts i skulpturer som har ett alldeles eget och unikt uttryck. Vi har aldrig sett något liknande någonstans. Orden räcker inte riktigt till, de känns små och futtiga när vi ska försöka beskriva vår upplevelse av konsten. Men vad du än gör - missa inte detta när du är i Røros. Per Lyngsgaard har lyckats skapa magi - på riktigt.

Vill du veta mer om mannen bakom verken så titta in här.

Røros är ett världsarv och en fantastiskt fin liten by, så vi skrev ett särskilt inlägg om den


Plats (karta)

Idag är vi på Råå
Idag är vi på ställplatsen i Skallkrokens hamn