logg

Välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (396 ord)

Fantastiska Abisko nationalpark

Vem kan motstå en kanjon? Inte vi i alla fall. 

På vår Norrlandsturné gjorde vi självklart ett besök i en av Sveriges mest kända nationalparker - Abisko. Naturen du möter är fantastisk. Du kan välja att vandra långt eller kort. Vi valde den korta vägen den här gången. Huvudmålet var kanjonen där Abiskojåkka, även kallad Abiskoeatnu, forsar fram.

För att ta dig dit vandrar du en liten bit på den berömda Kungsleden. Vi valde att gå den lätta tillgängliga vägen - en trygg och välgjord trägång. Tänk att du kan få fina naturupplevelser även när du rullar barnvagn, rullstol eller rullator. Vid nationalparkssymbolen Guldkronan finns en rastplats och där tar även träspången slut. Istället fortsatte vi på smalare och mer spännande stigar.

Karaktären på landskapet är unik
Skifferklipporna i kanjonen bildar hisnande branter och formationer. Vattnet ömsom porlar, forsar eller rasar fram. Det dånande ljudet av vattenmassorna som kastar sig fram är mäktigt. Allt slutar i Torneträsk som är Sveriges näst djupaste sjö och den sjunde största. Det är dessutom Skandinaviens största fjällsjö.

Smålands landskapsblomma trivs i Abisko
Abisko nationalpark ligger söder om Torneträsk, i Kiruna kommun. Här breder fjällbjörkarna ut sig och blomsterrikedomen är otrolig. Allt verkar blomma samtidigt. Vid vårt besök böljade mattor av den ljuva lilla Linnean fram. Det är ju Smålands nationalblomma, men den verkar helt klart stortrivas i fjällen.

Vad är en kanjon egentligen?
En kanjon är en djup dalgång mellan höga klippväggar. Det är kraften i det forsande vattnet som har karvat ur den fasta berggrunden - helt otroligt. Vi har lyckats pricka in två av Sveriges kanjoner nu. Förra året besökte vi Hällingsåfallet som är Sveriges längsta kanjon och nu har vi även haft förmånen att ha fått uppleva Abiskojåkkas kanjon.


Källor: vi själva, sverigesnationalparker.se och wikipedia 

Plats (karta)

Idag är vi på Svenningdal Camping
Idag är vi i Henningsvaer
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
måndag, 18 oktober 2021

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.husbilsresa.se/

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved