logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (448 ord)

Femöre i Oxelösund

Fem öre för dina tankar om den här ställplatsen

Nja, du får inte mycket för en femöring. Nästan ingenting. Och snart finns väl inte ens ordet öre kvar i ordlistan. Men en sak är säker - Femöre i Oxelösund kommer definitivt inte ramla ur våra tankar. Femöre blev kronan på verket för oss denna dag.


På vägen till Stockholm behövde vi hitta en övernattningsplats. Från början siktade vi in oss på Nyköping. Kommunen är vänlig nog att upplåta gratis ställplatser inklusive el på många av dem. Smart drag för att locka husbilsägarna till city. Men eftersom vi kom fram på kvällen var alla platser upptagna. Så det blev att snabbt tänka om. Vi styrde kosan till till ställplatsen i Femöre i Oxelösund i stället. Vilket lyckokast trots att vi fick betala en slant!

Det vi först tyckte var en kass plats visade sig förmodligen vara den bästa

Vi stod så att vi hade den stora industrihamnen på ena sidan. På den andra sidan - vid vår skjutdörr - hade vi utsikt mot skärgården och den trevliga småbåtshamnen. Som kronan på verket här i hamnen i Femöre står det en  gigantisk stålskulptur. Extra fascinerande  blev den på kvällen när den lystes upp. Jessica Fleetwood heter konstnären och hon har fyndigt nog döpt den 14 meter höga skulputuren till Ståltheden. Material och namn har sin naturliga förklaring. Oxelösund är ju historiskt starkt präglat av både järnbruket och industrihamnen.

Den här gången blev det bara en övernattning och en liten upptäcktsfärd i småbåtshamnen. Men vi gillade verkligen platsen. Har vi vägarna hitåt igen landar vi gärna här för minst ett par nätter. Vi skulle kunna tänka oss en båttur i skärgården och att vandra i naturreservatet som ligger lite inåt land. Så har vi tur så ses vi igen.

Så här bodde vi

Priset var överkomligt. 250 kronor inklusive el och tillgång till toa. Du betalar via Swish. Dusch kostar en 10:a. (augusti 2019). I hamnen finns även en liten restaurang om du inte orkar laga mat. En del tycker att industrihamnens verksamhet stör, men vi har nog en bra isolerad plåtis för vi upplevde det inte som särskilt störande. 

Plats (karta)

På kryss till Tallinn i Estland
Lilleman med på små utflykter
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
söndag, 02 oktober 2022

Captcha bild

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved