Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (583 ord)

Colmar i Frankrike

Visste du att Venedig har en oerhört charmiga "lillasyster"?

Bara några mil från den tyska gränsen ligger Colmar. En liten fransk stad som fullständigt kryllar av historia, goda Alsace-viner, kanaler och en hel del storkar. Vi är i "lilla Venedig".

Vi kör genom ett riktigt jordbrukslandskap tills vi når Colmar. När du kommer in mot staden kan du inte ana att det döljer sig en riktig pärla. Inledningsvis är det moderna byggnader och ruffiga husfasader i en salig blandning. Men så plötsligt är du där - i ett historiskt centrum med pittoreska korsvirkeshus. En del med anor från 1300-talet. Och så dessa romantiska kanaler. 

Colmar är som gjort för att flanera runt i, eller sitta på någon uteservering och bara njuta av allt det vackra och historiska runt omkring dig. Vi tog tillfället i akt att äta en av deras paradrätter Tarte Flambée. Den här alsaciska "pizzan" har en tunn, tunn botten. Rökt skivat ankbröst, getost och honung är en grymt god kombination kan vi meddela. 

Överallt säljs storksouvernirer. Vilket kanske inte är så märkligt. Storken är nämligen Alsaceområdets lyckosymbol. Lyfter du blicken kan du se magnifika svävande storkar och gigantiska storkbon. En del bon kan väga upp emot 1000 kilo.

Historia

Colmar ligger nära floden Rhen och sägs vara hjärtat i det franska vindistriktet Alsace. Staden grundades redan på 800-talet och har ända sedan medeltiden varit en välmående vinstad. Vi fick veta att svearna faktiskt har varit här och stökat runt. 1632 närmare bestämt. 

Staden har varit omväxlande i tysk och fransk besittning vilket satt sina spår när det gäller mat, kultur och språk. På sina håll talas det fortfarande tyska. Den fantastiskt välbevarade stadskärnan med sina många historiska byggnader är en riktig turistmagnet. Fullt förståeligt. Det är makalöst fint.

Beställ vin efter druvsort

Visste du förresten att Alsace är den enda plats i Frankrike där druvnamnet är viktigast när du beställer vin? Alltså inte platsen vinet kommer. Det var ny lärdom för oss i alla fall. Vi passade på att testa flera olika Alsaceviner som exempelvis Riesling, Gewurztraminer, Sylvaner, Pinot Gris, Muscat och Pinot Noir 

Frihetsgudinnans skapare

Vid norra infarten till Colmar finns en kopia av den berömda Frihetsgudinnan som Frankrike skänkte till Amerika. Anledningen till att kopian finns här är att skaparen, skulptören Frederic Auguste Bartholdi, föddes och bodde i staden. Han har begåvats med ett eget museum. Gör gärna ett besök.

Så här bodde vi

Vi bodde på en enkel ställplats vid en kanal med bara 10 minuters promenad in till centrum. Ställplatsens reception hålls öppen mellan klockan 08.30 - 17.30. Därefter stängs grinden vid infarten till ställplatsen. Det finns toa och dusch. Gråvattentömning. Påfyllning av färskvatten. Samt möjlighet att tömma kemtoan.
Plats (karta)

Eguisheim i Frankrike
Camping Maier Egerbach