Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (606 ord)

Getterön

Visste du att natursköna Getterön var avspärrad under andra världskriget?

Det finns massor av skäl att återvända till Getterön. Kolla faktan lite längre ner så förstår du. Det är det som är så fantastiskt med att kuska runt med husbilen. Vi upptäcker nya ställen och lär oss hela tiden nya saker. 

När vi besökte Getterön bodde vi på campingen. Kanske inte den mysigaste, vi saknar någon form av avgränsande häckar. Det är helt öppet. Men det funkar. Det finns vad du behöver. Ett plus är att det går att köpa färskt bröd på morgonen. Vi fick ställplats L22 till priset 215 kronor per dygn, inklusive el. Det blev några härliga dagar med sol och långpromenader. Naturen utanför campingen är fantastiskt fin med klippor, strand och hav. Vi tog oss bort till småbåtshamnen, men konstaterade att de ställplatserna inte var något för oss. Vi återvänder hellre till Getteröns Camping

En bra sak är att det finns en livsmedelsaffär, Tempo, här på området. Sortimentet är hyfsat så det fanns lite att välja på när vi skulle handla mat. Vi passade självklart på att cykla bort till Årnäsuddens naturreservat. Fantastiskt fint!​ Det finns mycket kvar att utforska här när det gäller natur, historia och fågelliv. Det är verkligen inte sista gången vi kommer hit. 

Här är lite spännande fakta
Getterön är en halvö i Varbergs kommun, Hallands län. Här finns småbåtshamn, flygfält, campingplats, livsmedelsbutik, restauranger och två naturreservat. Det finns ställplatser för husbil både på Getteröns Camping och i småbåtshamnen.

Getteröns badvikar: På sydsidan finns fem vikar, från öster till väster kallade Hattaviken, Båtaviken, Ängaviken, Vinbärsviken och Stora Trälviken. Dessa, förutom andra vik, är sedan länge populära badplatser, och kallas för första, andra, tredje, fjärde och femte vik.

De östra delarna av Getterön är de geologiskt äldsta. Berggrunden består av granulit som är mellan 1,6 och 1,7 miljarder år gammal. På västra Getterön består berggrunden av charnockit, som är Hallands landskapssten. Charnockit är en magmatisk bergart, som bildats genom att magma trängt upp ur jordskorpan och sedan stelnat. Den är omkring 1,45 miljarder år gammal. Svindlande tidsperspektiv, eller hur!


Det finns två naturreservat i på Getterön: Getteröns naturreservat och Västra Getteröns naturreservat. Dessa är belägna i varsin ände av halvön. Getteröns naturreservat är det största och mest kända av naturreservaten. Det är en av norra Europas främsta fågellokaler, och skyddat som Natura 2000-område och upptaget på Ramsar-listan.

På Getterön finns mänskliga spår ända sedan bronsåldern. På halvön finns fem gravrösen, varav fyra är belägna på Stora Näs (Gubbanäsan). Det största är 3 meter högt och mäter 30 meter i diameter. Det finns även tre stensättningar - en gravform som förekom under bronsåldern och järnåldern. År 1293 hölls ett kungamöte på Getterön mellan de danska och norska kungarna. Syftet var att förhandla om fred, men mötet avbröts och kungarna skildes åt som ovänner.

Under andra världskriget var Getterön avspärrad. De bosatta på halvön fick särskilda passersedlar och vakter kontrollerade att inga obehöriga tog sig dit. Med Getteröns strategiska läge vid kusten och dess flygfält ville man förhindra att Nazityskland landsatte trupper vid en eventuell ockupation av Sverige. Det hände också flera gånger att svenska flygplan tvingades nödlanda här.

Källa: Wikipedia

Plats (karta)

Borgholm
Cyklar måste vi ha