Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

1 minuts lästid (297 ord)

​Hälsingegårdarna - ett världsarv

Helsike också - Hälsingegårdarna var stängda när vi var där 

Kulturhistoriska platser är alltid intressant. Ännu mer intressant blir det givetvis om det dessutom klassas som Världsarv. Vi gav oss alltså iväg utmed Stora Hälsingegårdars väg med stora förhoppningar i bagaget. Men den vägen gick inte vägen...

Det visade sig dock att vi lyckades pricka in en dag när allt var stängt. Det var onekligen snopet. Lördagar verkar inte vara en bra utflyktsdag här i norr. Vi stannade ändå till vid den största av Hälsingegårdarna, Jon-Lars i Långhed, Alfta. Det var fantastiskt fina byggnader, men vi hade ju gärna velat se insidan också. Den ska tydligen också vara fantastisk. Nåväl, vi vandrade runt och njöt av utomhusmiljön innan vi åkte vidare på vår resa norrut.

Korta fakta om Hälsingegårdar för den vetgirige
En hälsingegård är en kulturhistoriskt värdefull bondgård i Hälsingland. Mangårdsbyggnaderna har blivit symbol för begreppet, men det är hela gården med alla dess byggnader och marker som utgör en hälsingegård. De stora byggnaderna är uppförda i trä, många under perioden 1800-1870, med vackert dekorerade verandor. Ofta var bostadshusen i två våningar och låg två eller tre stycken samlade.

En enda bondfamilj kunde ha 10-15 inredda rum, men oftast bodde man bara i ett eller ett par av rummen. Övriga rum användes endast vid stora fester, bröllop och begravningar. Interiörerna är något alldeles extra med dekorationer på både väggar, tak och murstockar. Här blandas hälsingemålningar med importerade tapeter

Det finns totalt sju Hälsingegårdar på UNESCO:s världsarvslista, varav Jon-Lars är den största.

Plats (karta)

Idag är vi Barsta hamn
På promenad i Söderhamn