logg

Välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

4 minuters lästid (845 ord)

Hallstatt i Österrike

Vi visste inte att ordet pittoreskt egentligen stavas Hallstatt 

Nu har vi gjort det igen. Hamnat i en turistfälla som en del lite nedlåtande skulle ha sagt. Men vet du vad. Det struntar vi fullständigt i. Vi ramlar gärna i fällorna för det finns ju helt klart en anledning till att de är turistmagneter. Nu är vi i Hallstatt och står på en liten central camping. Det kan inte bli så mycket bättre.

Vi hade en himla tur som lyckades få plats på denna lilla centrala camping, Campingplatz Klausner-Höll. Platsen vi fick var helt okey och servicehuset var rent och fint. Sedan fick vi i och för sig höra att ägaren var lite speciell. Men det hade inte vi något problem med. Tvärtom så kom han över och bjöd på öl. Gissa om maken var nöjd!

Nåväl, det var ju inte för campingen som vi var här. Nej, vi hade ju läst om att Hallstatt ska vara något alldeles extra. Och det var den lilla byn verkligen. Jag tror inte att jag sagt så många "åh!" på så kort sträcka tidigare. Visst, det kryllar av turister - framför allt Koreaner - men vi förstår dem fullständigt. Hallstatt är så pittoreskt att det räcker till och blir över. Det är svårt att inte hänföras av denna lilla sagoby som anses vara en av de vackraste i Europa. 

Vi prickade in ett salt UNESCO Världsarv

Hallstatt  ingår i Österrikes Salzkammergot och är en del av UNESCOs Världsarv som utgörs av Kulturlandskapet Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut. Den här oerhört pittoreska lilla byn med knappt 800 invånare ligger vid sjön Hallstätter omgiven av Dachsteinmassivets branta bergsidor. Det här är dessutom en av Europas äldsta städer med över 7000 år på nacken. Detta tack vare saltgruvan som har fötter från 800 f. Kr. Flera hundra meter långa och vindlande gruvgångar anlades genom åren för att komma åt bergssaltet. Det här är så intressant att det får ett eget inlägg.

Byn lever alltså av saltutvinning och turism. Men det kan nog vara tufft ibland med alla dessa horder (cirka en miljon per år) av högt snattrande turister så på många hus finns det skyltar som ber turisterna att sänka sin ljudnivå. Det förstår vi.

Udda begravningslösning

Hallstatt anses ha en av världens vackraste begravningsplatser. Utsikten över sjön är hänförande. Men när begravningsutrymmet är begränsat gäller det att vara kreativ. Här finns inte mycket plats för jordbegravningar. Byn ligger ju inklämd mellan berg och sjö. Därför utvecklades det ett system under den kristna epoken att först begrava församlingsmedlemmarna i jord för att 10 - 15 år senare öppna graven och ta upp skelettet. Benen fick torka i solen och kranierna dekorerades med målningar och familjenamn innan det flyttades in i "benhuset". Men sedan katolska kyrkan från 1970-talet tillät kremering har behovet av benhuset upphört och det fylls inte längre på med nya skelettdelar. Det var onekligen en speciell känsla att kliva in i benhuset. Även om en del tycker att det är en morbid begravningslösning så tycker i alla fall vi att det var fint och respektfullt ordnat.

En vykortsvyby som du hinner med på någon timme

Byn är överkomligt liten. Det tar inte lång tid att traska igenom den. Men vi rekommenderar att du promenerar i mycket lugn takt för att kunna njuta av allt runt omkring dig. Studera de gamla husfasaderna och njut av alla prunkande blomsterlådor. Titta in i butikerna. Varför inte passa på att köpa med dig bergssalt i någon form. Det finns både som matsalt och prydnadsföremål. Det lilla torget är hjärtat i byn. Här finns det gott om restauranger. Vi åt en fantastisk god wienerschnitzel på en jättetrevlig restaurang med bra service. Det kostade mer än på snabbmatsställena men det var värt det flera gånger om.

Vid den lilla sjön med sitt klara vatten ligger flera restauranger. Du kan även åka med turbåtar eller varför inte trampa fram i en svanbåt? Det fanns gott om välnärda svanar som villigt lät sig matas av turisterna. 

Det är stört omöjligt att inte låta bli att fotografera nästan hela tiden. Hur du än vänder och vrider på dig så är det bara så vackert. Fotovinklarna står på kö.

Kuriosa
När vi var i Hallstatt så var majoriteten av turisterna från Korea. Men vi fick veta att kinesiska turister blivit så förtjusta i Hallstatt att man byggt en kopia av staden i Louang i Kina. Snacka om att "go all in".

Plats (karta)

5 fingers
Umag - Camping Finida
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
måndag, 18 oktober 2021

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.husbilsresa.se/

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved