Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

4 minuters lästid (753 ord)

Halltorps hage, Öland

Ett av Sveriges artrikaste naturreservat finns på Öland 

Vi gillar att besöka naturreservat och den här gången stod Halltorps hage på Öland på tur. Halltorp anses vara kronjuvelen bland lövskogarna utmed Ölands västkust. Området räknas till ett av de artrikaste i Sverige. Det är i mitten av april. Rundan vi bestämt oss för att gå kallas för Strandängsstigen och är inte särskilt lång, bara 3,5 kilometer. Då gjorde vi ett litet misstag...

Ibland är man lite lat, i alla fall kan vi vara det. En så kort runda gjorde att vi den här gången inte brydde oss om att ta på oss våra vattentäta vandrarskor utan gav oss iväg i vanliga gympaskor. Och till råga på allt så lämnade vi väskan med utbytesobjektiven till våra kameror i husbilen. 

Vattensjukt och vackert
Det visade sig att leden vi skulle gå på var mer eller mindre vattensjuk. För att ta oss fram fick vi gå i kringelikrokar, hoppa mellan tuvor, smyga på sankmark och hoppas på att inte sjunka ner för mycket. En av bilderna visar hur geggigt det var på sina ställen. Men självklart blev både skor och strumpor ändå blöta. Fast vad gör det om hundra år för naturen är så makalös. Vi gissar att Halltorps hage är ännu vackrare i maj när även träden börjat grönska.

Blomstermattor till skönsång
Vi valde den stig som följde havet inledningsvis, Strandängsstigen, den fortsatte sedan in mot lövskogen. Svalörten bredde ut sig i stora solgula mattor. Vi såg blåsippor i alla nyanser från ljusaste blått, rosa, blått, lila och mörkblått. Vitsipporna dök upp där emellan, liksom vårlöken. Och en och annan gulsippa såg vi också. Allt detta vackra ackompanjerades av fantastisk skönsång från olika fåglar, som vi tyvärr inte lyckades få syn på. Men enligt utsago ska det finnas både stjärtmesar, bofinkar, sångare, flugsnappare och flera trastarter. 

Lite kul blomfakta
Förresten, vet du att en blåsippsplanta kan bli flera hundra år gammal? Inte konstigt att de gärna gör sällskap med ekar. Och att en vitsippas rot är hela en meter lång. Vårlöken kunde vid missväxt vara en livräddare, 1755 skrev Carl von Linné att lökarna kunde användas som nödbrödsämne. Samma Carl skrev samma år om Svalörten där bladen tydligen tillagades med grönsaker, men var försiktig om du bryter en del av växten - den innehåller ett ämne som kan irritera huden.

Döda ekar som ger liv åt sällsynta arter
Vad som särskilt fascinerade oss var de otroligt gamla jätteekarna. Det finns tretton stycken med en omkrets på över 100 centimeter. Åtta av dem är fortfarande vid liv och beräknas vara mellan 500 till 700 år gamla. Tänk om träd kunde tala, så spännande att få höra deras berättelser om hur det var förr. Men de döda ekarna är faktiskt inte döda, för de har återuppstått som värdar för rödlistade insekter. Inte minst den ytterst sällsynta skalbaggen Större ekbock. Den lever nämligen bara i mycket grova ekar. I naturreservatet kan du se de gamla döda ekarna som skyddas av staket och flera av dem har spännband för att hålla ihop dem. Allt för småkrypens skull.


Fakta om naturreservatet Halltorps hage

  • 421 rödlistade arter: 120 svampar, 26 lavar och 101 skalbaggar.
  • Några av de sällsynta arterna i reservatet: skogsveronika, läderbagge, långbensgroda, purpursopp, tungticka, blomspindling och gammelekslav.
  • Det finns 7 olika stigar på från 600 meter upp till 3,5 kilometer.Ingångarna nere vid Halltorps hage har självstängande grindar. 
  • En del av reservatet har en 600 meter lång träspång som ger tillgänglighet för för dig som sitter i rullstol, går med rullator eller drar en barnvagn.
  • Halltorps hage ingår i Life-projektet Bridging the gap.


Källor: Vi själva och Länsstyrelsens webbplats: :https://www.lansstyrelsen.se/kalmar/besoksmal/naturreservat/halltorp.html? 

Plats (karta)

Idag är vi på Båstad Camping
Idag är vi på Skruvs vildmarkscamping