logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (468 ord)

Hanö

25 minuter till en av Sveriges blåsigaste - och charmigaste - platser  

Fast när vi var där på upptäcktsfärd så var det ganska vindstilla. Båtturen ut till ön var behaglig. Och vilken ö vi fick syn på! Båten lade till i den lilla populära gästhamnen. Här finns inga bilar utan du får bära ditt bagage, dra på kärra eller lasta på cykeln. Det är nog en del av Hanös charm. Litenheten och bilfriheten. 

Här är det verkligen en säregen natur. Om man varit född som stenget hade det varit helt perfekt. För det var stenar och hällar överallt - eller åtminstone nästan överallt. Ön är mytomspunnen. Det talas om drakar, jättar och hjortar. Vi såg inte något av det. Men kanske spår...? Som Drakamärket nedanför Hanö fyr. Och det vi trodde var spillning från får kanske var från hjort? Trots öns litenhet finns det mycket att upptäcka. Exempelvis den engelska kyrkogården, ett minne från Napoleonkriget mellan 1810-1812 då Hanö var engelsk flottbas. 

Det här är en plats vi gärna kommer tillbaka till för vi hann inte se allt. Nästa gång ska vi se till att ha med oss fika också. Bra skor eller sandaler är att rekommendera. Och en flaska vatten förstås.

Fakta om Hanö
Hanö ligger i Hanöbukten i Sölvesborgs kommun i Blekinge, fyra kilometer sydöst om Listerlandets spets. 2016 köpte Naturvårdsverket Hanö och sedan 2017 är det ett naturreservat. Ytan uppgår till 2,14 kvadratkilometer och högsta punkten ligger 60 meter ovanför havet.
För att ta sig till Hanö åker man med reguljär båt från Nogersunds hamn. Resan tar cirka 25 minuter. På ön finns fyr, affär, restaurang, vandrarhem och ett litet rart museum som handlar om människorna och livet på Hanö.

Enligt Wikipedia är Hanö är den blåsigaste platsen i Sverige utanför fjällen . Av de fem gånger det har uppmätts orkanvindar i Sverige har två av gångerna varit på Hanö, varav den tidigaste var i vinterstormen 31 december 1978 då rekordet uppmättes på minst 35 m/s i medelvindhastighet, som var det högsta mätvärdet som registrerades innan vindmätaren gick sönder. Rekordet för vindbyar i Sverige utanför fjällen är också på Hanö när det uppmättes en vindby på 43 m/s den 3 december 1999.

Hanö har självklart en egen webbplats. Kika in där så får du veta mer. Dessutom finns en vandringskarta.

Plats (karta)

Nogersunds Hamn i Blekinge
Limhamn
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
söndag, 02 oktober 2022

Captcha bild

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved