Skip to main content
Här har vi varit

Här var vi senast

Vi försöker att använda våra helger och övrig ledig tid till att besöka platser runt om i vår värld. Oftast handlar det om korta resor inom lagom räckhåll på helger, och lite längre resor när tiden medger. Om du ser oss så säg gärna hej!

 

3 minuters lästid (616 ord)

Idag är vi i Bua hamn

Bua var som en påse gott och blandat den här gången

Nu börjar det bli högsäsong för oss i Bua hamn. Vi återkommer gärna till ställplatsen, framför allt under lågsäsong. Sedan är det alltid extra kul om helgen kryddas av lite nytt. I det här fallet ett Greenpeacefartyg och Internationella fyrdagen. Då söker radioamatörer över hela världen kontakt med varandra, och andra - som oss.

Högsäsongen håller på att taxa ut på ställplatsen i Bua, och det är då som vi taxar in. Den lilla restaurangen Lollos vid havet har fortfarande öppet så vi festade till det med en Bualåda och en räkmacka, det var det närmaste vi kom en kräftskiva i år. Efter lång tid med tryckande värme fick vi dessutom en liten skvätt efterlängtat regn på fredagskvällen. Vi satt inne i husbilen och njöt av solnedgången genom en regnblöt vindruta. 

Mysteriet med det lilla Greenpeacefartyget

För första gången såg vi ett Greenpeacefartyg i hamnen, Witness heter det. Det var inget stort fartyg. Vi funderade på varför det hade ankrat upp här. Tydligen har det legat för ankar ett par dagar. Tyvärr hann vi aldrig ställa frågan för de drog iväg medan vi åt frukost. Attans också!

Vi mötte en glad fyr till radioamatör

Vi genomförde självklart vår traditionsenliga vandring till Krogsta fyr, annars kan vi inte säga att vi har varit i Bua. När vi stod där uppe och spanade ut över klippor och hav såg vi en bil och en konstig mast ner mot havet. Något verkade vara på gång. Så vi tog oss dit och fick träffa genomtrevlige Marcus som är radioamatör. Han rätade ut våra frågetecknen till utropstecken. Idag är det Internationella fyrdagen och den startades en gång i tiden av radioamatörer.

Solen sken så det var ingen risk för radioskugga

Marcus har varit intresserad av amatörradio i hela sitt liv. Idag finns han på plats vid Krogsta fyr, som tyvärr inte var öppen för besök, Men Marcus är öppen för att berätta om sitt intresse. Från sin radiostation hemma i Falkenberg har han bara det senaste året haft 1000 kontakter med andra radioamatörer från 70 olika länder. Den radiostation som han har haft kontakt med längst bort ligger i Australien. 

Om fyrdagar och amatörradio

Internationella fyrdagarna startade 1998 av två skotska radioamatörer som ett tillfälle för radioamatörer att ha långväga, internationella kontakter via radio. Det fanns även ett kulturellt intresse av att bevara fyrplatser och så kom till den Internationella fyrdagen till. Mar information om fyrdagarna finns på www.fyr.se

Mer information om International Lighthouse and Lightship Weekend finns på www.illw.net

Amatörradio är radiokommunikation mellan människor via radio på olika trafiksätt som exempelvis telefoni, telegrafi eller digitalt. Cirka 3 miljoner människor i hela världen utövar denna hobby.

Radioamatörer har i alla tider ställt upp med sina privata resurser och kunnande för att hjälpa till i nödsituationer och andra lägen när ordinarie kommunikationer är begränsade.

Kort om ställplatsen

  • Det kostar 210 kronor per dygn inklusive el att ställa upp här.
  • Servicehus med toa, dusch och kök finns.
  • Underlag: asfalt.
  • Sommartid finns en trevlig utomhusrestaurang och det finns en fiskaffär nära där du kan handla havets godsaker.

Plats (karta)

Idag är vi på ställplatsen i Lerkil
Idag är vi i Lerkils hamn