Skip to main content
Här har vi varit

Här var vi senast

Vi försöker att använda våra helger och övrig ledig tid till att besöka platser runt om i vår värld. Oftast handlar det om korta resor inom lagom räckhåll på helger, och lite längre resor när tiden medger. Om du ser oss så säg gärna hej!

 

3 minuters lästid (568 ord)

Vi har besökt Tjolöholms slott


Tjolöholms slott och "kojor" är perfekta för Hobbitar, och människor! 

Du som har läst Sagan om ringen förstår nog. Vi ställde upp på ställplatsen och våra hjärtan tog minsann hoppsanhopp av glädje när vi vandrade runt i omgivningarna. Vi har kört förbi avfarten mot Tjolöholms slott många gånger men det har inte blivit av att vi svängt in. Men nu så! Förhoppningarna var inte särskilt höga utan vi såg väl framför oss ett slott, en slottspark, en parkering och en enkel ställplats. That´s it. Det visade sig att Tjolöholm är så mycket mer.

Vi vandrade upp till slottet, kollade slottsparken, gick ner till badstranden där det fanns flera fina grillplatser och lekskepp. Därefter fortsatte vi den blåmarkerade stigen med klippor på ena sidan och havet på den andra. Ner till en liten hamn där båtarna lyste med sin frånvaro. Vi gjorde ett stopp vid fågeltornet, klättrade upp och spanade - men fåglarna lyste också med sin frånvaro. Nästa gång vi kommer hit får vi hoppas på bättre tur. Det här är en del av Kungsbackafjordens naturreservat och särskilt skyddsområde för fåglar mellan 1 mars - 30 juni.

Vi gillar verkligen naturen i området. Den är som ett Kinderegg, Du får flera önskningar i en, precis som vi helst vill ha det. Mixen av hav, klippor, lövskog och våtmark - wow! Vandringslederna är dessutom lättåtkomliga och väl utmärkta. 


Konstinriktningen Arts & Crafts präglar både slott och koja

Självklart är slottet en höjdpunkt och vi tog en guidad visning när vi ändå var där. Men även tjänstebostäderna och grindstugan är som taget ur en sagobok. Kyrkan ligger på en höjd i området och väcker intresse med sin speciella arkitektur. Byggnadsstilen har sitt ursprung i Storbritannien och är sprungen ur konstinriktningen Arts & Crafts. Den har inte bara inspirerat familjen Dickson som uppförde byggnaderna utan även JRR Tolkien som skrev Sagan om ringen. Det förstår du när du ser dig omkring. Ooops, var det minsann inte en Hobbit som slank förbi där borta och försvann in i grindstugan?

Ställplatsen då? 

Ja, det är en enkel parkering, sex av platserna har tillgång till el. Kostnad när vi var där var 185 kronor per dygn oavsett om du har tillgång till el eller inte. Sopsorteringsområdet var snyggt utanpå och välordnat innanför. Det finns två toaletter, men ska du använda dig av dem så får du planera besöket i tid för de ligger en bit bort.

En sak är säker. Hit kommer vi åka igen. Det finns mycket kvar att upptäcka. Och håll utkik här på sajten för vi kommer skriva mer om både slott och koja och natur. Plats (karta)

Vi åkte till Kullabygden och Svanshall
Vi har besökt Persköps ställplats