logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (532 ord)

Högbonden på Höga Kusten

Högt upp fyrar Högbonden av en alldeles makalös utsikt över Bottenviken

Högfärdig högbonde? Tja, den 14 meter höga fyren på Högbonden stod färdig 1909 och det är Sveriges näst högst belägna fyrplats. Så den är ju både hög och färdig. Och som grädde på moset är den även utsedd till ett statligt byggnadsminne. Så visst finns det anledning att vara lite högfärdig.

Höga Kusten gör verkligen skäl för namnet. Mycket av det du vill uppleva ligger högt upp. Som fyren på ön Högbonden som reser sig rakt upp ur Bottenhavet. Dit skulle vi!

Vi ställde upp husbilen på Barsta Camping för andra gången. Senast var 2020. Då besökte vi det lilla kapellet från 1650-talet. Fantastiskt fint. Kolla in vårt reportage från det https://www.husbilsresa.se/logg/barsta-vid-hoega-kusten.
Men den här gången blev det en båtutflykt. med båten M/S Ronja till ön Högbonden. 

Ännu en naturupplevelse högt upp

Den uppfriskande överfarten tog bara cirka 10 minuter. Väl framme vandrade vi sedan i kuperad och stenig terräng upp till fyren som står alldeles vid ett bråddjupt stup. Naturen är karg men samtidigt så vacker. Kalspolade klippor, gles hällmarkstallskog och låg vegetation bestående av mestadels lingon- och blåbärsris kantade vår väg. Det är rent fantastisk vilken växtkraft det finns med tanke på hur tunn jordmånen är.

Väl uppe vid fyren belönades vi med en storslagen utsikt över kusten och havet. Vi passade på att kika in i det pyttelilla museet och ta en fika på det mysiga trädgårdskaféet som ligger alldeles intill. Sedan bar det nerför och vi hamnade på ett stort klapperstensfält innan vi styrde kosan mot hamnen för att ta båten tillbaka till Barsta. Vi kunde lägga till ytterligare en fin upplevelse här vid Höga Kusten. 

Om fyren och ön

  • Riksantikvarieämbetet har pektat ut Högbondens fyr som en av 25 fyrar i landet med högt bevarandevärde. Sedan 2017 är fyren ett statligt byggnadsminne. 
  • Fyren byggdes 1906-1909. År 1963 automatiserades fyren och idag är den gamla fyrvaktarbostaden ett vandrarhem.
  • Fyren på Högbonden är näst högst i Sverige, etta är Kullens fyr (15 meter hög) som ligger i Kullaberg, Mölle.
  • Högbonden är ett naturreservat där även öarna Höglosmen och Furan ingår. Reservatet är ett Natura 2000-område enligt art- och habitatdirektivet och ingår i Världsarvet.


Källor: vi, lansstyrelsen.se, naturkartan.se, hogbondensfyr.se 

2022-07-29

Plats (karta)

Skuleskogens nationalpark på Höga Kusten
Vägen upp till vackra Valkallen
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
söndag, 04 juni 2023

Captcha bild

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved