Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (580 ord)

I samernas rike

Vi besöker Ájtte i Jokkmokk för att få veta mer om ursprungsbefolkningen 

Jokkmokk anses vara inkörsporten till den lappländska fjällvärlden. Det är en av anledningarna till att vi befinner oss på museet Ájtte. Men den främsta anledningen är att det är huvudmuseum för den samiska kulturen. Och det är här Lapplands världsarv, Laponia, finns.

Det finns mycket som tyder på att samerna inte bara är Skandinaviens urinvånare. Dagens genetiska och arkeologiska forskning pekar mot att dagens samer är de sista resterna av hela Europas ursprungsbefolkning.

Samehistoria som är både ute och inne
Vi började med att ta en tur i de uppbyggda miljöerna som finns utomhus. Det ger en bra bild av hur samernas liv har sett och ser ut, då- och nutid förenas. Därefter fortsatte den historiska vandringen inomhus. De har byggt upp fantastiskt fina miljöer som skildrar samernas liv. En speciell upplevelse var den film som spelades upp i ett halvcirkelformat litet rum. Du kunde lätt som en fjäder följa med in i fjällvärlden. Det var hisnande vackert och storslaget.

Den granna samedräkten
Det går inte att komma ifrån att samedräkten är extra allt och väldigt vacker. Denna folkdräkt domineras ofta av blå färger med röda och gula dekorationer. Kolten är den del av dräkten som används mest. Men den kompletta dräkten har också byxor, skor, mössa, bälte, väska, smycken med mera. Utseendet på dräkten påverkas av vilken lappmark, sameby eller familj man kommer ifrån.

Material fick man bland annat från renen. Dess päls användes till vinterpälsar och sytråden som användes gjordes av renens senor. Redan på 1600-talet utvecklade samerna dessutom en egen teknik för att skapa tenntråd som sedan användes till att brodera dekorativa mönster på samedräkterna. 

Samisk trumma eller trolltrumma?
Samernas schamaner använde sin trumma för att antingen försätta sig i trans eller förutspå framtiden. Trumman var gjord av trä och har ett spänt renskinn över sig som var smyckad med motiv som symboliserade samernas världsbild med gudar och olika dimensioner. När världen skulle kristnas under 1600-talet myntade prästerna ordet trolltrumma för att visa på dess "hedniska" ursprung. Det utfärdades till och med dödsstraff om den användes. 

Jokkmokks-Jokke hade inte peruk - jag lovar!
Det går inte att nämna Jokkmokk utan att också nämna Jokkmokks-Jokke. Denna artist och profil öppnade nog ögonen på många när det gäller det samiska ursprunget. Han uppträdde alltid i sin samedräkt och inledde med det legendariska "Tjosan, tjosan". Numera finns ett museum i hans hemby Porsi. Hans mest kända slagdänga är Gulli-Gullan. Undertecknad (Åsa) träffade Jokkmokks-Jokke som barn när han var på turné i Sverige. Han skulle uppträda på Öland och bodde på mormor och morfars pensionat. Jag minns att jag var helt fascinerad av hans hår. Så tjockt! Kunde det vara på riktigt? Eller var det en peruk? Stora, snälla Jokkmokks-Jokke böjde sig ner och sa - dra i det så får du känna. Och jag drog för kung och fosterland - det satt fast. Jokkmokks-Jokke bara log och sa - där ser du. 

Plats (karta)

Vildmarksvägen - Stalonberget
Idag är vi Vojmån