Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (309 ord)

Ishotellet i Jukkasjärvi

Tänk dig att du står framför ett gigantiskt och magiskt kylskåp 

Tänk dig sedan vilka goda delikatesser som kan gömma sig där. Kanske vattnas det i munnen. Men när du sedan gläntar på kylskåpsdörren fryser smaklökarna till is. Det är inte mat innanför dörrarna. Det är något helt annat, det är konst. Världsunik konst. Den är gjord av is och det är bedövande vackert. Det är ögondelikatesser du aldrig sett innan.

Vi är inne i Ishotellet i Jukkasjärvi. Det är bara 5 grader minus. I inträdesbiljetten ingår stora varma capejackor, det behövs. Kylan gör sig snabbt påmind. Men du glömmer den ändå när du går från rum till rum och förundras över vad konstnärerna lyckats skapa av is.

Med kalla fingrar knäpper vi bild efter bild, samtidigt som vi vet att bilderna aldrig kommer att göra upplevelsen rättvisa. Det ligger magi i den kalla luften. Hur fångar man den?

Vad vi också vet är att det här är den konst som existerar just nu. Snart har konstverken återbördats till sin rättmätige ägare, älven. Och när vintern är här och älven rullat ut sin is igen, då hämtas den in för att skapa nya unika konstverk. Det är som en trollslända. Den levde en dag, men det var den vackraste dagen. 

Vill du veta mer om årets konstnärer och historien bakom Ishotellet rekommenderar vi ett besök på deras webbplats.

Plats (karta)

Lövångers Kyrkstad
Idag är vi i Luleå