Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (378 ord)

Kärradal - First Camp

En helg med avkoppling, sandrengörare och ett storskrakspar

Vi gillar att testa nya platser. Den här gången blev det First Camp Kärradal utanför Varberg. En ganska liten camping som ligger bara ett par hundra meter från en fin och långgrund strand. 

Säsongen är i sin linda. Receptionen håller på att byggas om. Säsongscamparna bygger upp sina små paradis och pyntar sina uteplatser. Människorna hälsar. Trevligt. Campingen är ganska enkel, men det finns det du behöver i form av toa, dusch och servicehus. 

Självklart blev det en strandpromenad kantad av hav, sand och klippor. På avstånd såg vi en familj som samlade snäckor. Vi förundrades av alla märkliga små högar på stranden. Det såg ut som små snurrade rep av sand. Nu vet vi att det är havsborstmaskar som gör detta. Ett stiligt storskrakspar träffade vi också på.

En stilla roséstund innan maten

När jag skriver det här sitter vi i vårt förtält, njuter av solen som strålar in och varsitt glas rosé. Koltrastarna sjunger så vackert som bara dem kan. Om en stund ska vi äta en delikat middag. Färsk svamppasta med Karl-Johansvamp och tryffel, till det serveras en gorgonzolasås. Allt toppas med basilika - direkt från krukan som vi alltid har med oss. Ha en god kväll. Det tänker i alla fall vi ha.

Kul fakta om havsborstmaskar
Ringlande högar av sand visar att det finns gott om sandmaskar. Det är en havsborstmask, som ligger nergrävd i sanden. Högarna är maskarnas "toaletter", men det låter värre än vad det är. "Bajshögarna" består av rengjord sand.
Masken suger ner sanden, där den ligger i ett u-format rör nere i sandbottnen. Man kan ibland se en fördjupning där masken suger in sanden, en bit bort ifrån "toaletten". Masken äter upp sanden, behåller små djur och andra organiska material och "bajsar" sedan ut den renade sanden. Under ett år renar en mask 23-24 kg sand, dessutom renas även vatten som förs genom maskens tarmar. Vilken tur att vi har sandmaskar!


Plats (karta)

Haverdals Camping
Torekov