logg

Välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (461 ord)

Karlsborgs fästning

Sveriges reservhuvudstad ligger vid Vättern

Ett av våra stopp på väg norrut i Sverige var Karlsborgs fästning som ligger på Vanäs udde i Vättern. Fästningen anses vara en av Sveriges största och bäst bevarade.

Byggandet av Karlsborgs fästning skulle egentligen bara tagit tio år. Istället tog det totalt 90 år. Byggstart var 1819 och först 1909 stod detta enorma byggnadsverk klart. Men vad var syftet med detta gigantiska projekt? Som, allt för ofta, ligger det krig bakom. Sverige förlorade Finland till Ryssland i kriget 1808-09. Därmed kom Sveriges huvudstad Stockholm med säte för kungahus, regering, riksdag och guldreserven att ligga i riskzonen.

Göta kanal påverkade valet av byggplats för fästningen
Nu steppar Göta kanals byggherre, Baltzar von Platen, in i planerna för ett nytt centralt försvar. Han är pådrivande för att det ska byggas en fästning i inlandet för att skapa utrymme för den svenska armén att mobilisera sig vid ett nytt krig. Tanken var också att kungahuset, regeringen och Sveriges guldreserv skulle kunna flyttas dit om det krisade. Valet av Vanäs som plats för Karlsborgs fästning var strategiskt eftersom närheten till Göta kanal underlättade transporterna.

Carl XIV Johan verkställde beslutet om att bygga fästningen år 1819. Innanför de väldiga vallarna växte en hel stad fram med bostäder, sjukhus, apotek och verkstäder. Än i dag är det ett levande samhälle med butiker, kaféer, restauranger och museum.

Missa inte att besöka fästningsmuseet
Självklart passade vi också på att besöka Karlsborgs Fästningsmuseum som öppnades redan 1962. Här presenteras en stor del av Sveriges militärhistoria från 1800-talet och framåt. Det är en ambitiös utställning med många uppbyggda miljöer, berättelser och föremål. Vi fick veta mer om Karlsborgs, kavalleriets, fästningens, Västgöta flygflottiljs med dess olika förbands historia. Ja, och så en liten personlig reflektion - guldknappar är särdeles poppis, ju fler desto bättre verkar vara det som gäller.

Vi tittade även in i Garnisonskyrkan som är byggd i nygotisk stil och invigdes år 1869. Den mest spektakulära inredningsdetaljen är den gigantiska ljuskronan som är tillverkad av 276 bajonetter.

Europas längsta byggnad finns här
En kul nyhet var att vi fick veta att Karlsborgs fästning är Europas längsta byggnad. Slutvärnet som byggdes mellan 1844-66 är hela 678 meter långt. Här finns även valvet som förvarat rikets kassakista, senast i samband med andra världskriget. Är du i krokarna så passa på att ta del av historien om Sveriges reservhuvudstad!

Källor: Wikipedia, vastsverige.com, Statens fastighetsverk, fastningsmuseet.se och så vi själva.

Plats (karta)

Idag är vi i Tobisvik
Idag är vi på Apelviken
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
söndag, 05 december 2021

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.husbilsresa.se/

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved