Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (317 ord)

Karlshamn i Blekinge

Karlshamn har allt en hel del gott gotti gott gott att bjuda på

För ett antal år sedan gjorde Carlshamns Mejeri TV-reklam som blev världsberömd i hela Sverige. Gott gotti gott gott sades det om glassen. På det följde sedan det långrandiga margarinet. Och mejeriet lever än i dag. Vi gjorde en resa till Karlshamn i bästa "gott gotti gott gott - anda".

  • 1:a gottet: Det var lätt att parkera vår plåtis centralt.
  • 2:a gottet: Det är en trevlig liten stad.
  • 3:e gottet: Köpmannagården. En enklare restaurang/pizzeria i 1700-talsmiljö. Uteserveringen var verkligen lummigt mysig. Och så dessa historiska byggnader som inramning.
  • 4:e gottet: Självklart passade vi på att besöka utvandrarmonumentet av Karl Oskar och Kristina. Den är vackert placerad nära havet, i ett parkområde i Karlshamns södra del. Statyn, som invigdes 1959, är tillverkad av Axel Olsson och föreställer huvudpersonerna i Vilhelm Mobergs roman Utvandrarna - Karl Oskar och Kristina. Karlshamn var en emigrationshamn på 1800-talet. Åtskilliga fattiga svenskar lämnade Sverige för att söka lyckan i "Amerikat". Statyn visar hur Karl Oskar blickar ut mot havet mot den nya framtiden medan Kristina kastar en blick bakåt mot dem där hemma som man lämnade kvar. På sockeln kan man läsa Vilhelm Mobergs ord: "I hemlandet har deras utvandrings äventyr ingått i sagan och legenden". En likadan staty står på andra sidan Atlanten i staden Lindstrom, Minnesota.
  • 5:e gottet: Carlshamns flaggpunsch. Denna söta punschdryck började tillverkas på 1850-talet i Karshamn. Numera tillverkas den i Finland. Det finns ett punschmuseum, men det hann vi inte med denna gång.

Tack för ett gottigt besök Karlshamn. Det var så trevligt så det kan vi göra om!

Plats (karta)

Kolleviks Camping
Kosta Boda